fbpx
skip to Main Content

– SP følger MDG i miljøpolitikken

Dette er et debattinnlegg. Sørlandsavisen deler ikke nødvendigvis avsenders synspunkter i saken. Innlegget er kun korrekturlest og ellers gjengitt uredigert.

SP-leder, Vedum, gikk nylig ut mot Oslo-byrådets forbud mot dieselbiler i Oslo fra 2023. Samtidig ønsker partiet nå å forby salg av bensin- og dieselbiler innen bare fire år.

SP ønsker ikke bare å forby salg av privatbiler fra 2025, men også varebiler med diesel- eller bensinmotor. Denne uken stemte SP mot FrPs forslag der FrP ber regjeringen legge til rette for fortsatt salg av bensin- og dieselbiler i det norske markedet også etter 2025.

I sitt nye program skriver SP at «alle nye personbiler og lette varebiler som selges i 2025 skal være nullutslippsbiler.» Et forslag om å begrense dette til 3/4 av nye biler ble stemt ned på SPs landsmøte, noe som underbygger at SP faktisk ønsker et forbud.

Dette vil nok overraske mange velgere, for Senterpartiet har gått langt for å unngå å snakke om sin egen klimapolitikk. Dessverre er faktum at SPs nye programforslag inneholder mye radikal klimapolitikk som kunne vært hentet rett fra MDG.

SP ønsker å «elektrifisere» sokkelen, noe som innebærer at oljeplattformer skal drives av strøm istedenfor selvprodusert gass. Gassen sendes i stedet til utlandet for å brennes, og enorme mengder norsk strøm vil brukes på et rent symboltiltak. Norwea anslår at elektrifisering av sokkelen vil kreve 15 milliarder kilowattimer strøm, eller årsforbruket til minst 750 000 norske husstander. Å tro at dette ikke vil øke strømprisen, er i beste fall naivt. SP-leder, Vedum, vil løse dette med å bygge flere og ekstremt dyre vindmøller til havs. Det tror ikke FrP er løsningen.

Sist SP satt i regjering, brukte de 7,2 milliarder kroner på å bygge et anlegg for Co2-rensing på Mongstad. Anlegget for fullskala Co2-rensing ble skrotet i 2013, og var en fiasko. Nå har SP programfestet ikke bare ett, men to nye tilsvarende milliardprosjekter innen 2025. FrP er dessverre det eneste partiet på Stortinget som er imot å bruke enorme mengder skattekroner på denne typen symbolpolitikk.

Sp har akseptert stadig flere av MDG og SVs premisser for klimapolitikken, og ønsker nå å forby oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette er potensielle industrieventyr som kunne skapt store mengder arbeidsplasser i nord.

Bortsett fra at SP står fast på en liberal innvandringspolitikk og nå nærmer seg MDG i klimapolitikken, kunne vi funnet sammen i mange andre saker. Dessverre avviser SP alle invitasjoner til samarbeid med FrP og borgerlig side. Det er synd, for et klimasamarbeid mellom SP, MDG, SV og Ap vil skade økonomien og gjøre hverdagen langt vanskeligere for folk flest.

Back To Top