7 av 10 nordmenn tror det holder å låse dørene når de reiser bort
Sommerferien er høytid for vinningskriminelle, og nå som nordmenn skal ut og reise igjen, forventer Politiet en økning i innbrudd. Undersøkelser viser at nordmenn flest likevel ikke har planer om å sikre boligen sin når de reiser bort i sommer.
En undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Sector Alarm viser at de aller fleste nordmenn kun har planer om å låse døren når de drar på ferie denne sommeren. Inge Svendsen, sikkerhetsekspert i Sector Alarm, påpeker at resultatene av undersøkelsen bærer preg av at vi har vært mye hjemme det siste året.
– Det er likevel viktig å tenke på at dette kan bli en utfordring nå som vi begynner å reise igjen, sier Svendsen.
Forventer økning
Aktørene som står bak grove tyverier fra boliger, er ofte norske vinningskriminelle eller profesjonelt organiserte miljøer fra utlandet.
– Det siste året har vært preget av stengte grenser og det har vært utrolig virkningsfullt når det gjelder utenlandske vinningskriminelle, men vi tenker at vi vil se mer av denne typen kriminalitet når grensene åpner igjen, sier Tonje Reiten, leder for avdeling for spesiell innsats i Oslo politidistrikt.
– At statistikken for innbrudd gikk ned i fjor har blitt en sovepute for oss og vi tar det litt som en selvfølge at dette vil holde seg nede. Vi kan nok forvente en økning i statistikken når grensene åpner for fullt igjen, og det er det viktig at alle har et bevisst forhold til, sier Runar Karlsen, bransjedirektør for sikkerhet og beredskap i NHO Service og Handel.
Alarm virker preventivt
Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, sier at hovedårsaken til reduksjonen i antall innbrudd skyldes at stadig flere har installert boligalarm og blitt bedre til å følge skadeforebyggende råd om å sikre hjem og verdigjenstander når man drar på ferie.
– Vi ser at tyver går etter lett omsettelige verdigjenstander, som smykker, PC´er, mobiltelefoner og annen forbrukerelektronikk, men også sykler og hageutstyr som utemøbler og griller. Dyre klær er også attraktive, påpeker Irgens.
Teknologien passer huset
Karlsen hevder det er et stort mulighetsrom i det å ha boligalarm, som ikke blir utnyttet nok.
– Med boligalarm får du også brannalarm, slik at både brann og innbrudd oppdages tidlig av alarmstasjonen. Boligalarm har også en forebyggende effekt, og vi ser at kriminelle foretrekker boliger uten alarm, forklarer han.
– Du kan se på det som at boligen ikke er alene hjemme når du har teknologiske sikkerhetsløsninger som passer på.
Inge Svendsen i Sector Alarm forteller at deres kunder opplever det å ha boligalarm som betryggende og at det gir en ekstra sikkerhet.
– Sector Alarm har en døgnbemannet alarmstasjon som følger med og rykker ut dersom noe skjer hos våre kunder. Dette er spesielt viktig i ferier, da man ofte er borte fra hjemmet over flere dager og kanskje uker.
Falsk trygghet med «huspass»
Norge er på Europatoppen i å ha boligalarm, men i undersøkelsen kommer det frem at det er flere nordmenn som ber bekjente passe på boligen deres når de er bortreist, enn det er husholdninger som har alarm.
– Det er ikke en fullverdig løsning å få bekjente til å passe boligen for deg, siden de ikke har mulighet til å være til stede hele tiden. Det er heller ikke gunstig hvis dine bekjente ender opp med å overraske innbruddstyver, da det kan skape farlige situasjoner, sier Runar Karlsen i NHO Service og Handel.
Overvåkning bidrar til rask oppklaring
Med boligalarm blir innbruddstyver oppdaget raskere. Alarmovervåkning kan også bidra til oppklaring av denne typen kriminalitet.
– Vi må alle dra lasset sammen gjennom å dokumentere og raskt rapportere tyverier. Det å gi en detaljert beskrivelse av tidspunkt og hendelsen er viktig for oppklaring av saken, og det at slike saker blir oppklart og dermed forbundet med en risiko, har en viktig forebyggende effekt, bekrefter Tonje Reiten i Oslo-politiet.