fbpx
skip to Main Content

Krangling i ferien? Følg disse rådene.

Familievernet gir råd til hvordan familier kan få en best mulig sommerferie, og hjelper deg hvis det ikke går som planlagt.

 

For mange familier er ferie synonymt med avslapning og mindre hverdagsstress, men for andre kan ferien være en tid hvor man opplever at irritasjonen stiger når faste holdepunkter som jobb, skole og fritidsaktiviteter blir borte. Problemer som ligger og ulmer i hverdagen, kan vokse seg større i ferier. Familievernkontorene holder åpent i sommer, og hjelper deg hvis sommeren ikke blir som planlagt.

Hva skal til for at sommerferien skal bli god? Familiemedlemmer kan ha ulike interesser, ønsker og forventninger til ferien. En vil kanskje ligge i hengekøya og lese en bok, mens den andre ønsker et fullt program med mye aktivitet? Kanskje den ene trenger egentid, mens den andre vil ha hytta full av venner og familie? De minste barna vil kanskje aller helst være hjemme, mens familiens tenåring vil ut og treffe venner.

Jartrud Sofie Frafjord, psykolog i familievernet og spesialist i samtaler med barn, råder alle til å snakke sammen om hva som skal til for at ferien skal bli god.
– Inkluder barna i denne samtalen. På denne måten kan dere justere forventningene, slik at sommeren blir en fin tid, og dere alle får skapt gode ferieminner sammen, sier hun.

Spør barna også

Det hender at foreldre legger for stort press på seg selv i iveren etter å skape gode minner for barna, men mange barn ønsker bare å være sammen med foreldre, søsken og venner uten å ha fullt program hele tiden. Spør dem hva de vil, og la barna være med aog bestemme. Det fine er at de gjerne er bedre enn oss voksne til å komme på morsomme aktiviteter som ikke koster så mye. Rusle en liten tur i skogen og plukke bær, overnatte i telt i hagen, eller ligge på brygga og fiske krabber; det er ofte ikke så viktig for barna hva vi gjør, bare vi ikke har det travelt og maser på dem om å bli ferdig. Det er viktig for barn å være sammen med foreldre som har tid til dem. Prioriter å bare være sammen uten mobil og nettbrett.

Her er seks råd til hvordan kan dere som familie få en best mulig ferie:

  1. Snakk sammen om forventninger til ferien. En avklaring og justering av forventinger reduserer sjansen for krangel, irritasjon og skuffelser.
  2. Spør barna hva som er viktigst for dem. La barna få være med på å foreslå aktiviteter og planlegge ferien.
  3. Snakk om hva som gir energi, glede og mening for dere. Kjenn etter hva du trenger for at ferien skal bli god, og vær like interessert i å finne ut av hva de andre i familien trenger.
  4. Gode minner kan være gratis. Barn som får tid til å være kreative og spontane kommer ofte på fine aktiviteter som ikke koster noe.
  5. Unngå eller begrens alkoholinntak når barna er til stede. Barn merker fort hvis foreldrene endrer væremåte og kan bli utrygge av det.
  6. Det viktigste du kan gi barna og partnere er din tid og tilstedeværelse.
Back To Top