fbpx
skip to Main Content

Når uhellet er ute:

Dette er kjerringrådene du skal unngå

Fakta: De vanligste sommerplagene blant egder i fjor
 • Myggstikk: 66 %
 • Gnagsår: 48 %
 • Kutt/sår: 42 %
 • Solbrenthet: 41 %
 • Flåttbitt: 37 %
 • Insektstikk – veps, bie, etc.: 27 %
 • Brent av brennesle: 24 %
 • Bitt av klegg: 18 %
 • Brent av brennmanet: 18 %
 • Allergisk reaksjon: 15 %
 • Soleksem: 14 %
 • Tråkket på østers: 3 %
 • Skled på en bassengkant: 3 %
 • Hoggormbitt: 3 %
 • Bitt av badeparasitter: 0 %

De fleste av oss må regne med innenlands-ferie i år også. Det er imidlertid ikke helt risikofritt. Halvparten av Agder-folket var ikke godt nok forberedt i fjor, og det ser ut til at obskure kjerringråd fortsatt lever i beste velgående.

 

En fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet viser at kun 11 prosent av innbyggerne i Agder slapp unna både sommerplager og skader gjennom fjorårets sommer.
– Myggstikk og solbrenthet hører nok sommeren til for nordmenn flest, men at hele 48 prosent av egdene fikk gnagsår da de byttet ut Syden med fjellet, viser at de kanskje ikke er så fjellvante som de skulle ønske, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet.

I tillegg oppgir 14 prosent at de ikke bare ble solbrent, men faktisk utviklet soleksem.

Farer på land og i vann

Den norske naturen ser heller ikke ut til å være så trygg som vi kanskje innbiller oss. Tre prosent av egdene ble bitt av hoggorm, mens 4 av 10 fikk merke flåtten. 1 av 4 av innbyggerne i Agder brant seg også på brennesle, mens hele 27 prosent ble stukket av veps eller bier – høyest i Norge.

I havet er det ikke noe tryggere. Inntrengeren stillehavsøstersen, med sine skarpe skjell, ødela badeopplevelsen for 3 prosent av egdene, mens hver femte innbygger i Agder fikk et ublidt møte med den forhatte brennmaneten.

Tyr til kjerringråd

Selv om mange opplevde ulike sommerplager, svarer kun halvparten av egdene at de alltid var forberedt på å håndtere plagene.
–  Det er fælt å le av det, men kanskje vi tar litt lettere på det når vi skal feriere i det vi tenker er trygge og kjente omgivelser, enn i det store utland, beretter Pedersen.

Kjerringrådene er også godt kjent blant folk. Halvparten av egdene kjenner til det å tisse på brennmanetstikk, og en del, spesielt unge, har faktisk prøvd det. 13 prosent av egder oppgir også å ha prøvd å smøre naturell yoghurt på solbrent hud.
– Det kan alltid være noe i disse kjerringrådene, men de er sjeldent å anbefale da de ikke har vitenskapelig dokumentert effekt. Yoghurt kan virke lindrende, men det skyldes nok bare temperaturen. Å bruke urin mot brennmanetstikk kan til og med forverre plagen, sier Pedersen før han avslutter:

– Jeg anbefaler å bruke hjelpemidler som har dokumentert effekt. Det meste kan leges, men når det kommer til solbrenthet, er det bedre å være føre var. Les solvettreglene og husk å smøre deg nøye og regelmessig.

Dette bør du ha med deg på tur – både i Norge og i utlandet

– Hånddesinfeksjon

– Håndkrem for tørre hender grunnet mye håndvask

– Smertestillende

– Saltvannsløsning

– Plaster, kompress og strips (eller ferdige sårpakker)

– Gnagsårplaster og sportsteip (om man skal gå mye)

– Sårrens og sårsalve

– Saks og pinsett

– Myggmiddel

– Lokalbedøvende, kløestillende salve

– Branngelé

– Reisesyketabletter

– Solkrem

Back To Top