“Fiskesuppe” á la Den blå lanterne
Den berømte Fiskesuppen fra Lyngør.
Denne suppen har vært servert på Lyngør helt siden seilskutene kom seilende opp fra Frankrike og Spania med safran, på begynnelsen av 1800 – tallet. Suppa består ellers av havets herligheter. Alt fra friske skalldyr til flere typer fisk og akkar. En fin blanding av smaker, også fra safran og urter. Alt laget i «en gryte». Den Blå Lanterne har servert fiskesuppen fra åpningen i 1967, da Anne og Erling Brunborg startet Vertshuset ved havet. Spisestedet eksisterer ikke i dag, så fiskesuppen får vi lage hjemme på kjøkkenet.
«Fiskesuppe» á la Den blå lanterne
Oppskrift til 3-4 porsjoner.
80 gr. gulrøtter. 1/4 ts. timian
50 gr. løk – gul kepaløk. 2 laurbærblad.
40 gr. rød paprika. 1 gr. safran.
80 gr. akkar. 1/4 ts. dill
1 knivspiss safran. 1/3 ts. oregano.
120 gr. steinbitfilet. 1/3 ts. havsalt.
120 gr. hysefilet. 1 ss. frisk dill.
100 gr. seifilet. 1 ss. grovhakket persille.
120 gr. torskefilet. 4 dråper tabasco – el. etter smak
120 gr. rødspettefilet.
5 dl. hvitvin – tørr.
2 ltr. Ferdig tilsmakt fiskekraft.
Fiskebein til koking av kraft.
Olivenolje til surring av grønnsaker.
Salt, evt. Hvitløkpulver.
Til sammen ca. 300 gr. blåskjell, reker med og uten skall, kreps.
Inneholder: Ca. 3385 gr. – 1723 kcal. – 64,1 gr. fett – 17,1 gr. kbh. – 4,6 gr. fiber – 184,8 gr. protein.
All fisk skjæres reint for bein. Ta med dette i koking av fiskekraft.
Kutt fisken i passe terninger – biter av 20 gr. Noen reker skrelles til pynt. Ca. 50 gr. Gulrøtter, paprika og purreløk, kuttes i tynne strimler. Løken skrelles og kuttes i tynne båter.
Kok fiskekraft på fiskebein. Etter ca ½ time er kraften ferdig.
Siles og tilsettes oregano, laurbær, dill, timian og havsalt 1 gr. safran. Kokes så til den er redusert inn til ca. 1,5 ltr. Vinen kokes også inn og tilsettes noe senere.
Bruk en 3 ltr`s gryte, og dekk bunnen med olivenolje. Når dette er varmt, tilsettes de første oppkuttede grønnsaker, akkar og safran. Rør forsiktig og la det surre i 4-6 min. Legg oppi de små fiskestykkene og hell over fiskekraften samt den reduserte vinen. Fiskestykkene skal være hele, kun trekke i ca. 4 min. Smak til med annet krydder som opplyst. Tilsett skalldyr og frisk dill før servering. Dryss over hakket persille like før servering. Serveres i jerngryten, pyntet med reker med skal på kanten av gryten. Serveres med godt brød og smør. Suppen serveres helst rett i gryten, men her er den ferdig anrettet i suppeskål. Blåskjell og reker er også renset helt.
For pynt, kan du godt ha noen hele blåskjell og urensede reker.