fbpx
skip to Main Content

Dobbel dose i høst

Snart starter årets influensavaksinering, og mange kommuner er ikke i havn med vaksinering mot covid-19.

 

– Til høsten blir det dobbel dose for mange kommuner. Nye grupper skal koronavaksineres. Det er fortsatt usikkerhet knyttet til behovet for dose nummer tre og om barn skal vaksineres. I tillegg står årets influensavaksinering for tur, sier fagdirektør i Apotekforeningen Hanne Andresen.

Apotek har kompetanse til å hjelpe

Fagdirektøren berømmer norske kommuners håndtering av koronavaksineringen, og ser samtidig at koronavaksineringen har vært ressurskrevende. I tillegg har det vært vanskelig å planlegge fordi leveringssituasjonen stadig har blitt endret. Endringer i intervallet mellom dose 1 og dose 2 har også vært krevende å håndtere flere steder.

– For å unngå sammenfallende sykdom er det ekstra viktig at så mange som mulig tar influensavaksinen til høsten. Det vil redusere forekomsten av mulige koronasymptomer og behovet for utstrakt testing av innbyggere med symptomer på luftveissykdom som skyldes influensa, sier fagdirektøren.

Forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram legger til rette for samarbeid mellom kommuner og private aktører som apotek.
– Apotekene har både kapasitet og kompetanse til å kunne bistå i arbeidet med både influensavaksinering og vaksinering mot covid-19. De har god erfaring med å sette vaksiner. I fjor høst ble det satt over 100 000 influensavaksiner i norske apotek, påpeker hun.

Andresen anbefaler derfor små og store kommuner til å ta kontakt med apotek, for å diskutere et mulig samarbeid om høstens vaksinering.

Takknemlig for fleksible apotek

Oslo kommune samarbeider med utvalgte apotek for å vaksinere innbyggerne mot covid-19. Apotekene setter vaksiner fra både Pfizer og Moderna. Tilbakemeldingene fra kundene er at vaksinering i apotek er praktisk og lett tilgjengelig.

På et webinar Apotekforeningen arrangerte i juni, deltok leder for vaksinasjonsprogrammet i Oslo, Miert Skjoldborg Lindboe. Han uttrykte takknemlighet for at apotekene har vært fleksible og oppsummerer samarbeidet med apotekene som veldig godt.
– Vi er glade for å ha en avtale med apotekene. I noen grupper er man mer kjent med at apotekene er inngangen til helsevesenet. Det er ofte en gruppe innbyggere som vi ikke har kommet i kontakt med. Apotekene har også god erfaring fra influensavaksinasjon, sa Lindboe.

 

Back To Top