fbpx
skip to Main Content

Når friskluftsanlegget streiker

Skrekkscenariet i en milelang, stillestående trafikkork: Termometeret i bilen viser 31 plussgrader ute, mens inne i kupeen er det behagelig svalt. Aircondition-anlegget går for fullt, men plutselig blir det ubehagelig stille.

 

Raskt blir det veldig varmt. Varmen stiger i kupeen og de to små barna i baksetet begynner å klage høylytt. Aircondition-anlegget er ødelagt.

Som alt annet i bilen trenger aircondition-anlegget regelmessig service. Uten service avtar kjøleeffekten gradvis og kompressoren kan skades.
Mange bileiere er ikke klar over at service på aricondition-anlegget vanligvis ikke inngår i original-servicen spesifisert for kjøretøyet. Man fortsetter å kjøre i den tro at også aircondition-anlegget fikk en overhaling ved forrige service, men dette er altså ikke tilfellet. Aircondition-systemet bør være på service én gang i året for å opprettholde høyest mulig effekt, forteller Magnus Fritz, service-ansvarlig i Vianor.

Kjølemiddelet må byttes

På en aircondition-service tømmes det gamle kjølemiddelet. Deretter vakuumeres systemet for å fjerne fukt, som minsker risikoen for korrosjon (rust). Systemet fylles deretter med nytt kjølemiddel og olje. Til slutt kontrolleres det at aircondition-anlegget fungerer som det skal.
Hvert år bruker airconditionsystemet opp rundt ti prosent av kjølevæsken. Når nivået avtar, må kompressoren jobbe hardere, noe som igjen påvirker systemets levetid. På aircondition-service kontrollerer man derfor at alle slanger er tette og at systemet ikke lekker noe sted. Deretter gjennomføres det en funksjonstest, for å sørge for at alt fungerer som det skal, forklarer Fritz.

Krever reglemessig service

Uten regelmessig service avtar aricondition-anleggets effekt gradvis. Hvis det ikke kommer noe kald luft fra aircondition-anlegget og luften i bilen er dårlig og fuktig, trengs det sannsynligvis service eller reparasjon. Den dårlige lukten og fuktigheten i bilen betyr at luften ikke sirkuleres ordentlig.
Riktig temperatur og luftfuktighet i bilen handler også om sikkerhet. Det er vanskelig å konsentrere seg om kjøringen dersom det er stekende varmt i bilen. Reaksjonsevnen avtar, og risikoen for en ulykke øker. Akkurat som resten av bilen, må aircondition-service gjøres regelmessig for å sikre optimal ytelse, konstaterer Fritz.

Back To Top