fbpx
skip to Main Content

Slik velger du riktig reisegitar

Det er mange gitarister, proffe som amatører, som ikke orker tanken på å reise på ferietur, uten å ha mulighet til å spille gitar. Nå er det mange praktiske små reisegitarer å få kjøpt, i ulike prisklasser. Vi hjelper deg å velge riktig.

 

Det er lett å svi bort alle feriepengene på gitar, slik at man ikke har noen reisepenger til overs. Derfor kommer vi her med noen råd slik at du unngår å velge feil reisegitar til ferieturen.

Hvem skal bruke gitaren?

Dersom gitaren skal brukes av hele familien, store som små, er det viktigste at gitaren er barnevennlig og robust. I dette tilfellet er ikke lyden den viktigste egenskapen du trenger å bry deg om. Da er det viktig at den tåler litt juling. Her er det kanskje best med en nylonstrengsgitar. Grunnen er at disse ofte ligger lavere i pris enn stålstrengsgitarer. Velger du en i 3/4 størrelse, er den liten nok til at den vil kunne passe inn i hattehyllen på et lite fly, og stor nok til at en voksen ikke synes det er besværlig å spille på den.

Pass på at strengene ikke er så tjukke at det blir vanskelig for enkelte å spille på den. Noen foretrekker tjukke strenger, mens andre foretrekker tynne. Velg en gitar som har strenger med middels tykkelse, eller bytt strengene før reisen.
Pass også på at halsen er tynn og smal nok til at de med minst hender vil klare å spille på den.
En gitar laget av laminat er best dersom det er forventet at den vil få røff behandling, ettersom den vil være mindre ømfintlig enn en gitar utelukkende laget av heltre. Laminat er dessuten et billigere alternativ.

Skal den være med til utlandet?

Husk at gitarer kan være billigere i utlandet, og utvalget større. Undersøk litt på nettet hva gitarer koster hvor du skal reise før du eventuelt kjøper ny i Norge før reisen. Dersom du kjøper før du reiser, er det anbefalt å velge en brukt gitar, ettersom tapet ikke vil bli så stort dersom du mister eller uheldigvis ødelegger den i utlandet, eller den blir stjålet. Husk at du risikerer å måtte betale toll for den på grensen til Norge når du skal hjem igjen dersom du ikke har med dokumentasjon på at den er kjøpt i Norge. Det er enda en grunn til å velge en billig gitar, og gjerne brukt.

Må den ta minst mulig plass?

En minigitar á la slike Ed Sheeran er kjent for å spille på, tar minst plass. Alternativt får du litt større gitarer som lar seg brette sammen på midten ved halsfestet, men dette er en egenskap du betaler ekstra for. De rimeligste minigitarene i laminat trenger ikke koste mer enn noen hundrelapper på bruktmarkedet. De med best treverk og flottest utsmykning koster fort flere tusen kroner. Da vil prisen også gjenspeiles i lydkvaliteten og spillekomforten.
Husk også at en mindre gitar gir mindre lyd, og det er hovedsaklig bassfrekvensene det går på bekostning av.

Dersom gitaren ikke må være minst mulig, anbefales en parlour-gitar. De er vanligvis større enn en minigitar men mindre enn en juniorgitar. Parlour-gitarer ble laget selv for over hundre år siden. Derfor er det mulig å finne antikke parlour-gitarer som avgir en enorm klang fordi treverket har fått anledning til å modnes gjennom alle årene.
Du finner reise-gitarer og juniorgitarer såvel som parlour-gitarer fra flere fabrikanter og merker.

Må den tåle høye påkjenninger?

Skal gitaren utsettes for ekstreme temperaturer og luftfuktighet? En gitar som brukes mye foran leirbålet, kan fort tørke ut og få sprekker, spesielt om den utsettes for høye temperaturer. Det samme gjelder om den brukes på stranden i stekende sol. Tas den med til iskalde destinasjoner, og bringes for raskt inn i varmen for å spille foran peisen, kan den plutselige temperaturendringen gjøre at treverket slår sprekker. I beste fall vil påkjenningene kun føre til at gitaren blir veldig ustemt og tungspilt ved at halsen krummer seg.

Et ekstremt tørt miljø, som du kan finne i eller nær ørkenområder, kan gjøre at gitaren går opp i limingen, eller at små men viktige deler som bro og stol krymper. Ekstrem luftfuktighet, som du kan finne i eller nær jungelområder, kan gjøre at gitaren tar til seg for mye fuktighet og begynner å bule i treverket. I slike himmelstrøk er det best å holde gitaren innendørs, hvor temperaturen og luftfuktigheten er stabil.

Løsning: En gitar laget av laminat er mindre utsatt for påkjenninger som dette. En gitar laget av glassfiber eller et annet syntetisk materiale, er enda mindre utsatt for slike påkjenninger. Slike gitarer avgir typisk en mindre varm lyd enn en tradisjonell gitar.

Skal den brukes på scenen?

Dersom det er en reisevennlig gitar til å ta med på spillejobber du trenger, behøver du en innebygget mikrofon. Da lønner det seg å velge en gitar fra et anerkjent merke som Ibanez, Fender, C.F. Martin, da disse er kent for å bruke gode mikrofoner. En annen, engelsk fabrikant, Tanglewood, har tatt markedet med storm de siste ti årene, med en rekke modeller, også innen reisegitar-segmentet. Mange av disse kommer med helt ypperlige mikrofon-systemer.
På bildet ser du en parlour-gitar av det norske merket Alfwood, som er et undermerke av Morgan – også norsk. Disse er gått ut av produksjon men holder også høy kvalitet, til tross for at de er produsert i Kina, og de låter stort gjennom den innebygde mikrofonen.

Skal den låte best mulig?

Dersom lyden er viktigere enn værstandighet, bør du velge en gitar med mest mulig heltre i materialsammensetningen. Tresorter som mahogni og koa gir mye klang og bass, noe som er viktig for at en reisegitar ikke skal høres spinkel ut i sammenligning med en ordinær gitar, men det koster også mer. Fordelen med en liten gitar som kan konkurrere med en «voksen» gitar i lydbilde, er at du vil bruke den oftere.

Back To Top