fbpx
skip to Main Content

Fortsatt lite solvett:

Unge dropper solkrem for å bli brun

Følelsen av varm sol og lukten av sololje – nordmenn har alltid vært eksperter på å bli solbrent på veien til den gylne brunfargen. For mange har det imidlertid blitt viktigere å beskytte huden, bortsett fra én aldersgruppe.

 

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet svarer én av fem i alderen 18 til 24 år at de ikke alltid smører seg med solkrem fordi de blir fortere brune uten. I tillegg svarer 40 prosent i samme aldersgruppe at de forventer å bli solbrent i løpet av sommeren.
– Tre av ti i denne gruppen, det dobbelte av landsgjennomsnittet, synes det er flaut å være bleik, men det burde jo være enda flauere å være solbrent, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt i Farmasiet.

Hele 70 prosent av de unge ble solbrent i fjor sommer, og én av fire utviklet til og med soleksem. Dette bekymrer farmasøyten.
–  Solskadene man får i ung alder vises ofte ikke før i starten av førtiårene og blir progressivt verre for hvert år som går. I tillegg øker det risikoen for hudkreft, sier Pedersen.

Harry å være skikkelig solbrun

Den usunne taktikken gjelder likevel ikke alle, og totalt for alle aldersgrupper svarer nesten én av fire nordmenn at de synes det er harry å være skikkelig solbrun.
– Dette er et interessant funn med tanke på at mange alltid har vært opptatt av å få så mye farge som mulig i løpet av sommeren, sier Pedersen.

I samme undersøkelse fra 2020 svarte 1 av 4 at de syntes det var flaut å være bleike. I år er det kun 15 prosent som svarer dette.
– Det er fint å se at vi nå tåler å være litt bleike. Vi bor tross alt i Norge. Det er selvfølgelig fint med litt farge i løpet av sommeren, men det er forskjell på sunn brunfarge og usunn brunfarge, sier Pedersen og legger til:

–  Er taktikken å bli solbrent før du blir brun, er solskadene mer permanente, mens gleden av brunfargen blir svært midlertidig.

40 prosent ble solbrent på norgesferie i fjor

I undersøkelsen fra 2020 var det også flere som svarte at solen i Norge ikke var sterk nok til å bli brent. De færreste ser ut til å ha denne oppfattelsen i dag.
– Hele 93 prosent vet at solen er sterk nok, og kun tre prosent bruker aldri solkrem. Dette er en svært positiv utvikling, men det kan nok ha en sammenheng med at 40 prosent av oss ble solbrent på norgesferie i fjor, sier Pedersen.

Selv om bevisstheten har økt, er det hele 35 prosent som ikke kjenner til forskjellen mellom UVA- og UVB-stråler. Farmasøyten har imidlertid en god huskeregel.
– Tenk på bokstavene. UVA – aldrer huden, UVB – brenner huden, avslutter han.

Back To Top