fbpx
skip to Main Content

Økende dumping a tamrotter

Tamme kjælerotter klarer seg ikke ute i det fri. Selv om det er ulovlig å dumpe levende kjæledyr i naturen, frykter dyrevenner at vi vil se en sterk økning i dumpede tamrotter utover høsten, og anmoder folk til å ikke etterlate det til seg selv.

 

– Vi har de siste årene sett en økning av dumpede tamrotter i Norge. Vi har hørt en masse om dumpede katter og kaniner i en årrekke, men ikke så ofte har vi hørt om dumpede tamrotter. En av grunnene til dette er nok at dette nå skjer oftere enn for noen år siden, men en annen grunn er at rotter ikke er så synlige for oss. De har heller ingen verdi og ekstremt mange går bare forbi når man ser en rotte. Om dette handler om manglende kunnskap eller manglende empati for de mindre dyrene er nok et godt spørsmål. Kanskje er det litt av begge deler, spør Helle Skittmyrstrupen, moderator i Rottegrotta

– Hvordan vet man om en rotte er vill eller tam?

– En vill rotte er som oftest veldig folkesky og vil prøve å unngå kontakt, eller i det hele tatt bli sett av mennesker. En tamrotte er vant til mennesker og kan prøve å søke kontakt ved komme bort til deg. En tamrotte har veldig ofte andre farger enn den klassiske brune villrotten som er brun på rygg, med hvite bein og mage, men kan også ha samme farge, og da kan de være vanskelig å skille. Ville rotter derimot, har veldig sjelden andre farger, med et lite unntak av en mutasjon i fargen, men disse rottene overlever sjeldent særlig lenge i naturen. Det er derimot ikke umulig.

Tamrotter har mange ulike farge- og pelskombinasjoner, noe ikke ville rotter har. Ser man for eksempel en hvit rotte ute, er det å anta, med stor sannsynlighet, at dette er en eid rotte, altså noen sitt kjæledyr/familiedyr. Da er man som menneske pliktet til å hjelpe ifølge hjelpeplikten. Man har ikke lov til å etterlate dyr i hjelpeløs tilstand, selv ikke om det ikke er ditt eget.

Tamrotter klarer seg ikke ute i naturen, eller i det fri. Dette er dyr som er domestisert over veldig mange år, og selv om de har mange likhetstrekk med villrotten, er det ikke nok til at de overlever ute.

– Hvor lenge kan en kjælerotte klare seg ute i det fri?

– En dumpet rotte er i utgangspunktet en død rotte, med mindre vi klarer å finne den i tide. Det er av den grunn veldig viktig å handle med én gang, dersom man befinner seg i en situasjon der man oppdager en tamrotte ute i det fri. Ikke mist synet av den, og fang den så fort som mulig.

– Hva kan man gjøre om man er redd for å bli bitt?

– Man kan bruke hva enn man finner på stedet eller har for hånd, for å kunne plukke den opp, men ikke mist den av syne. Selvfølgelig skal man heller aldri løfte en rotte etter halen. Tamrotter er ofte redde når de er ute siden de er byttedyr og ikke vant til å være i det fri. Dette gjør at de gjerne vil løpe å gjemme seg så fort som mulig. Katter, større fugler og andre rovdyr vil fort klare å fange disse. Flere har i stedet for å fange rotta, valgt å ta bilde av den og legge ut på Internet slik at andre kan komme og lete. Dette viser seg å være svært uheldig fordi rotta mest sannsynlig har forflyttet seg eller blitt tatt av rovdyr innen hjelpen når frem.

– Det er vel vanskelig å fange en rotte?

– Det er svært krevende å prøve å fange inn redde rotter. Det lar seg gjøre, men det er vanskelig og dessverre umulig i mange tilfeller. Det er av den grunn svært viktig at man agerer umiddelbart om man befinner seg i en slik situasjon. Likevel, ikke nøl med å be om hjelp på interessegrupper. Man kan finne andre frivillige i området, eller få tips og hjelp. Flere rotter har blitt reddet takket være hjelp via slike grupper.

Noen tror at tamrotter fint kan integreres med villrotter, men faktum er at dette stort sett ikke er mulig. Den tamme rotta vil bli jagd vekk fra en etablert flokk, og må prøve å klare seg selv. Tamrotta som er domistisert over såpass mange år, klarer heller ikke å finne nok mat og vann for å overleve, den har ikke nok pels og heller ikke riktig pels osv. til å klare seg gjennom kaldere dager. Tamrotter har kort sagt ikke det som trengs for å overleve ute i det fri.

– Hva skal man gjøre i stedet for å dumpe den, og hva kan man gjøre hvis man finner en slik?

– En bedre løsning enn dumping må være å kontakte venner og kjente, omplasseringshjem, organisasjoner, interressegrupper osv. I aller verste fall får man heller ta med rotta til veterinær og få den avlivet, fremfor å dumpe den ute, der den trolig vil lide en grusom skjebne.

Det har det siste året vært en enorm økning av salg av dyr over disk, og flere dyrebutikker har vært tomme for dyr. Tamrotter er en av artene som sjeldent blir særlig omtalt, men ofte kjøpt på impuls.  Derfor er mange nå redde for at dumping vil eskalere når som ferien er over og Corona-restriksjonene letter. Rottegrotta er en gruppe på Facebook som forsøker å jobbe aktivt med å informere om tamrotter, gi tips og råd, samt hjelpe til i aktuelle situasjoner der frivillige medlemmer har mulighet til å bistå.

Back To Top