fbpx
skip to Main Content
MILJØ: Kampanjen og de grønne mennene skal oppfordre til å velge en miljøvennlig måte å komme seg rundt på. Foto: Aptum

La du merke til de grønne mennene?

Midt i morgenrushet på onsdag dukket de opp flere steder på vei inn til Kristiansand.

Kledd i grønt fra topp til tå var de grønne mennene ute for å sparke i gang kampanjen «Jeg kjører grønt» som drives av ATP-samarbeidet (Areal- og transportplansamarbeidet i Kristiansandsregionen). Kampanjen er et regionalt samarbeid om miljøvennlig transport i Kristiansand, Vennesla, Birkenes, Lillesand og Iveland.
– Dette er det 11. året vi kjører kampanjen, og nok et år oppfordrer vi alle over 18 år til å la bilen stå og heller velge en mer miljøvennlig måte å komme seg frem på, smiler Aenne Ramm fra Kristiansand Kommune.

Premier
Kampanjen retter seg mot alle som bor, studerer eller jobber i Kristiansandsregionen og har eksistert siden 2010. Gjennom en egen app kan deltagerne registrere seg, samle poeng og kjempe om flotte premier hver uke frem til slutten av november.
– Målet er nullvekst i personbiltransporten. Vi ser mange klimautfordringer i verden og om alle kan bidra litt, så vil det ha effekt på det store bildet. I tillegg har vel vi fleste stått i lange køer i rushtiden inn og ut av Kristiansand og har kjent på den frustrasjonen. Byen blir bare trangere og trangere og disse utfordringene slipper man unna med å velge for eksempel sykkel når dette er mulig, forklarer Ramm.

Deltagerne kan registrere alle «grønne reiser» de foretar seg i appen og på denne måten samle poeng. Ramm forklarer at har man en helt bilfri dag så gir det tre ekstrapoeng, mens en flyfri måned gir hele 15 poeng.
– Hver eneste uke trekker vi vinnere blant alle som har registrert seg. Vi har «Supertirsdager», vervepremier, en stor lagkonkurranse og fine premier på slutten. Går man for eksempel til butikken, så kan dette registreres som en grønn reise. Skal man derimot fra jobb og ut i parkeringshuset for å plukke opp bilen så telles ikke denne, ler hun.

Grønn dugnad
De siste årene har rundt 3000 mennesker årlig blitt motivert til å delta i kampanjer. Tilbakemeldingene sier at folk har blitt mer bevisste og velger å la bilen stå dersom det lar seg gjøre.
– Vi har så klart forståelse for at det ikke lar seg gjøre å kutte personbilen helt. Det er derimot viktig at vi skaper en dialog rundt temaet og kanskje vi kan gjøre kampanjen til et samtaleemne blant kollegaer, venner og familie. Da har vi kommet langt på vei, smiler hun.

– Vi har jo etter hvert blitt veldig gode på dugnader og med dette prosjektet oppfordrer vi alle til å også ta en dugnad for miljøet. Med små grep kan vi alle prøve å gjøre en liten forskjell, avslutter Ramm.

GRØNNE: De grønne mennene som fronter «Jeg kjører grønt» var å se i Kristiansand på onsdag. Så du dem? Foto: Aptum
Back To Top