fbpx
skip to Main Content

Woppalou – en intergalaktisk forestilling om å være annerledes

Forestillingen Woppalou handler om Johnny, en stille gutt som aldri sier noe, eller snakker med noen. Hvis læreren spør han om et spørsmål trekker han bare på skuldrene. En dag vokser følelsene seg så store at han ikke klarer å holde dem inne lenger, og han løper vekk fra klassen sin for å slippe dem løs.

 

– Vi har alle følt oss, eller føler oss annerledes fra tid til annen. Som at man kommer fra en annen planet, sier Christine Helland, regissør og medmanusforfatter for Woppalou. Spesielt merkbart er dette i overgangen fra å være barn til å bli tenåring, fortsetter hun. Man må bare akseptere at man har en annerledeshet i seg, på godt og vondt. Og finne ut at man ikke er ensom om det. Det finnes alltid noen som er som en selv der ute.

Johnny, som løper ut og slipper løs sine følelser, har så mye som skal ut at det dannes en supernova som skyter ut i verdensrommet. Så bærer det seg ikke bedre enn at supernovaen treffer en ufo, som krasjer rett ved siden av ham. Ut av ufoen klyver et romvesen, og et sjeldent møte oppstår.

Ambisiøst og teknisk krevende

Ideen om Woppalou kommer fra skuespiller Steffen Mulder. Han har sammen med Helland og skuespiller Martin Vangsnes stått for manus. Trioen ønsket å lage en forestilling om romvesener og det å være annerledes. Prosessen har vært lang og flere versjoner ble testet ut innen Woppalou fikk sin form.

– Vi har ikke gjort det lett for oss selv. Dette er en ekstremt ambisiøs og teknisk krevende forestilling som hopper mellom tid og rom. For å fortelle historien bruker vi mye lyd og lys, og flere deler av Sigurd Lie-salen på Musikkens Hus. Med kun to skuespiller som gir alt av seg selv, blir det mye jobbing for dem. De får virkelig trent kondisjonen sin, ler regissøren.

Ting blir bra

Helt alene er dog ikke skuespillene. Grep som å la lyd- og lysteknikerne trå til som medvirkende på scenen, og med elever fra kulturskolen som har lånt sine stemmer til å være “voice over”, blir det intensive og “crazy”45 minutter med show. Selv om ikke alle forstår alt, eller henger med på alt som skjer, håper Helland at publikum skal ha det gøy, og sitte igjen med en følelse av at ting blir bra.

– Det hjelper ikke å gjemme seg. Det blir bedre. Eller for å parafrasere uttrykket “We are not alone” som brukes om at vi ikke er alene i universet, til “You are not alone”. Du er ikke alene. Ikke i verdensrommet, på skolen eller i verden din. Du vil alltid finne noe andre som deg, du må ha troa. Og ha det gøy, avslutter Helland.

Woppalou spilles offentlig fire ganger 12. og 19. september i Sigurd Lie-salen på Musikkens Hus i Kristiansand.

 

 

Back To Top