fbpx
skip to Main Content

Agder satte tørke- og varmerekorder i september

To målestasjoner på Sørlandet satte rekord for høyeste temperatur som er målt i september, og flere opplevde fra 65 til 86 prosent mindre nedbør enn normalt.

 

På landsbasis kom det 15 prosent mindre nedbør enn normalt i september. 15 stasjoner på Østlandet og Sørlandet satte rekord for høyeste temperatur målt denne måneden. Det ble den ellevte varmeste septembermåneden registrert siden målingene startet i 1900. Temperaturen i Norge lå 0,6 grader over gjennomsnittet fra de tretti årene fra 1991 til 2020, som er den nye normalen i klimaforskningen.

Nesten varmest i landet

Hele 15 målestasjoner på Østlandet og Sørlandet satte rekord for høyeste temperatur som er målt i september. Disse er i Innlandet, Viken, Vestfold og Telemark og Agder.
Torungen fyr i Arendal og Oksøy fyr i Kristiansand viste 14,7 grader på det meste, hvilket er h.h.v. 1,2 grader og 1,3 grader over normalen, mens Lyngør fyr i Tvedestrand viste 14,6 grader, hvilket er 1,1 grader over normalen. Bare i Vestfold og Telemark var det varmere.

Tørt på landsbasis

I landet som helhet falt kun 85 prosent av normal nedbørsmengde, sammenliknet med perioden 1990-2020. Flere stasjoner i Agder fikk fra 65 til 86 prosent mindre nedbør enn normalt. Lista fyr i Farsund målte 16,4 mm, som er 86 prosent mindre nedbør enn normalt. Bare i Tana, Sør-Varanger, Troms og Finnmark var det mindre nedbør.

Bildet av Lista Fyr er lånt fra Wikipedia og faller inn under Creative Commons-bruk.

Back To Top