fbpx
skip to Main Content

Oppdatert: Mange vannskader som følge av styrtregn

Siden i natt har forsikringsselskapet If fått inn mer enn 80 skader etter det kraftige regnet og vinden. Folk i Kristiansand har fått oversvømmelser i boligene via både tak og kjeller.

 

– En del har hatt behov for akutt hjelp. Dit har vi sendt skadeeksperter som kan bidra med å pumpe ut vann og begynne arbeidet med å tørke opp bygningen igjen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Hvis det kommer vann inn i en innredet kjeller, tar det gjerne fem uker med opptørking hvor store industrivifter går hele døgnet. Deretter er det mulig for håndverkerne å rykke inn for å sette kjelleren tilbake til opprinnelig stand.
– Én ting er at saker og ting blir ødelagt av vann, en annen er at vann i boligen uansett vil snu hverdagen på hodet i flere uker med håndverkere inn og ut av huset, så jeg føler virkelig med de som opplever dette, sier Clementz.

If regner med at skadetallet kommer til å øke en god del i dagene fremover.
– Det er alltid et etterslep av skademeldinger ved slike hendelser. For eksempel hender det at folk er på hytta, og så kommer de hjem til noe som ligner et møkkete badebasseng i kjelleren. Det unner jeg ingen å bli utsatt for, sier kommunikasjonssjefen.

Bemanner skadesentre på kort varsel

Hvis det blir mange skader etter det kraftige regnværet som er meldt søndag, vil skadeapparatet til forsikringsselskapet If reagere raskt. – Faren er ikke over, sier kommunikasjonssjefen.

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If sier at selskapet følger situasjonen nøye.
– I løpet av lørdagen kom det inn skader fra flom og overvann fra ulike deler av Sør-Norge. Likevel var det ikke mange vannskader, og de var heller ikke så store. Søndag er det meldt mye regn mange steder, og det kan gi vann inn i både bolighus og bedrifter. Så faren er ikke over, sier han.

– Vi i If kan bemanne opp skadesentrene våre raskt hvis det skulle bli mange skader. Vi står klare til å hjelpe folk i en vanskelig situasjon, understreker kommunikasjonssjefen.

Hvis det kommer mye vann inn i en innredet kjeller med bad kan det bli skader for mellom 300 000 og 500 000 kroner, ifølge Clementz.
– Følg godt med på vannstanden rundt boligen, og ta gjenstander og møbler opp fra kjelleren til en annen etasje om vannet truer med å komme inn i. Biler, campingvogner og bobiler som står plassert slik at vannet kan nå dem, bør du flytte allerede nå, sier kommunikasjonssjefen.

– Vær også forsiktig med å kjøre gjennom dype vannansamlinger i veien. De kan være dypere enn du tror, og kan gjøre stor skade på bilen din, sier han.

Slik forbereder du deg på mye regn og flom

  • Sørg for at avløp, kummer og rister er åpne slik at vannet har fritt leide.
  • Sjekk at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander. Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel.
  • Rydd hagen for møbler og andre løse gjenstander.
  • Flytt gjenstander i kjeller opp i en overliggende etasje og i garasjen opp fra gulvet eller et tørt/trygt sted.
  • Hold dører og vinduer til kjeller lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
  • Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor fare kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.

Bildet er et illustrasjonsfoto fra Colourbox.

 

Back To Top