Quiche på primus
Høsten er til for turer i skog og fjell. Da er det kjekt med noen alternativer til pølser grillet på pinne over åpent bål.
Mange har fått øynene opp for mat i naturen under pandemien, viser en Ipsos-undersøkelse initiert av Norsk Friluftsliv. I løpet av koronaperioden har omtrent hver fjerde nordmann spist flere måltider ute i naturen enn de gjorde tidligere. De aller fleste ønsker å beholde de nye vanene i tiden framover. Det viser rapporten «Friluftsliv og korona», som er laget av Ipsos på initiativ fra Norsk Friluftsliv.
– Det er veldig moro at så mange er bitt av turmat-basillen. Nest etter turgåing er dette den friluftsaktiviteten som aller flest har gjort mer av, så her snakker vi om en trend mange har omfavnet med åpne armer, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Ny trend
Tallene viser at interessen er størst blant ungdom og voksne under 40 år, der over 30 prosent har økt antallet måltider utendørs under pandemien. Av disse ønsker de aller fleste, over 80 prosent, å beholde den nye turvanen.
Lier er ikke overrasket over at det er nettopp disse aldersgruppene som har omfavnet trenden.
– Jeg tror mange unge opplever at det å ta et måltid ute, gjerne kombinert med et bål, er en super måte å koble av og kose seg med venner eller kjæresten på. For dem i småbarnsfasen er det jo en perfekt aktivitet med barna, som kan gjøres både rimelig og på lavterskel.
Anbefales
Norsk Friluftsliv oppfordrer til å benytte anledningen til å ta et måltid utendørs nå i høst.
– Hvorfor ikke bruke høstferien eller en av helgene framover til å ta et måltid ute? Det å møtes og lage mat på bål, primus eller på annet vis, er perfekt høstkos. Dere trenger verken å gå langt eller lage noe avansert for at det skal bli en flott opplevelse, mener Lier.
På nettsiden turmat.no finner du over 150 oppskrifter på spennende mat fra alle verdenshjørner, som er egnet til å tilberede ute.
Kilde: Turmat.no/Anine Gutubakken Byles, Norges Jeger og Fiskerforbund