fbpx
skip to Main Content
Agder Brass under en konkurranse i Stavanger. Foto privat

Spilleglede på høyt nivå

Fakta:

Agder Brass: Amatørkorps med medlemmer fra store deler av fylket. Studenter er en viktig del av medlemsmassen.
– Deltar i nasjonale konkurranser flere ganger årlig og har konserter over hele fylket, gjerne sammen med lokale aktører.

NM Brass arrangeres i Grieghallen i Bergen i februar, der brassband fra hele landet deltar. NM har 6 divisjoner og divisjonsplassering er basert på tidligere resultater. Nye korps melder seg på i 5. divisjon eller forsøker å kvalifisere seg via opptak inn i åpne plasser i 1. og 3. divisjon.

Kilde Agder Brass, NMF

Teknikken er underordnet, den har de inne fra før. Når dirigent Tom Brevik instruerer, er det samspill og formidling det terpes på, med mål om å bli stadig bedre til neste NM Brass.

Endelig kan de spille igjen, etter måneder med restriksjoner. En hymne toner ut over salen i øvingslokalet på nye Dvergsnes skole, og for et utrenet øre later samspillet til å være på plass. Så kommer dirigent Tom Brevik, flybåren fra Bergen. Han er leid inn, delvis fordi tidligere dirigent sluttet, men like mye fordi Brevik er en kapasitet. Målet er å få nivået enda et hakk opp. Et mesterskap er i sikte, og en tapt plassering skal gjenvinnes.

Tålmodighet: Dyktige korpsmedlemmer med et uttalt mål – hevde seg i neste NM.

Kvalifisering
– Det ble et forsmedelig nedrykk i fra 3.divisjon i siste NM, forteller tubaist og arrangementsansvarlig Jon Håvard Jensen.

Han forklarer at Agder Brass derfor måtte kvalifisere seg på nytt til NM i 2022, men enigheten var unison om at Sørlandets ledende brassband, som de kaller seg på sin Facebookside, hører til på høyeste nivå.

– Da koronapandemien slo til, hadde vi to valg – resignere eller ta grep. Vi valgte det siste.

Det betyr at det ble lagt opp til trygge smittevernløsninger og videre knallhard jobbing på øvelsene i fjor høst. Det ga resultater, og da Agder Brass sendte inn sitt bidrag digitalt til Norges Musikkorps Forbund, klarte de kvalifiseringen med glans. Neste mål er opprykk til 2. divisjon.

Nesten bra
–Nå skal jeg kjøre dem hardt, sier dirigent Trond Brevik med et lurt smil før han inntar sin plass foran lyttende, tidvis spillende musikanter. For her skal det finpusses, og det er mye å ta tak i. Hver gang det startes, hever Brevik armen etter bare noen få blås.
Lavmælt kommer nye befalinger.
– For sterkt, vi må ha mer følelse.
Dirigenten synger noen strofer, demonstrerer og forklarer. Nytt forsøk, stopp igjen.

– Jaa, nesten bra!

Men bare nesten.

Finpuss, finpuss, et mesterskap er i sikte.

”A summerwind and an open window” toner ut i rommet og lyder så fint at man kan drømme seg bort til varme sommerkvelder, men… stopp!

Brevik ser ned i notearket
– Se på tonene, så bruker dere energien på å gjøre noe vakkert ut av dem.

Nytt forsøk.

Bra! Der har vi´n
En liten pause innvilges, før neste økt.

Tidligere korpsspillere
– NM avvikles i Grieghallen i februar. Da gjelder det virkelig, sier Tore Bersvendsen (flygelhorn).
Han forteller at alle i Agder Brass er tidligere korpsspillere, som har valgt å ta det et steg videre. Mange har studert musikk, mens noen har spillingen som hobby.

– Nivået er høyt, og for tiden har vi en god stamme, sier han.

Ros fra dirigent Tor Brevik er utvilsomt god oppmuntring. Spilleglede og konkurranseinstinkt går hånd i hånd.

Samspill
– De er veldig dyktige hver for seg, de har en veldig fin besetning. Antall instrumenter er bra, og de behersker instrumentene veldig godt. Men så er det om å gjøre å få det til å låte sammen. Det skal være balansert, og her har jeg min oppgave, sier dirigent Brevik.

Han har øvd med bandet tre ganger så langt, selv om han kjenner dem fra før, den gang det het Vennesla kristne brassband.
Selv har 73 år gamle Brevik drevet med korps hele livet, men sluttet i fast jobb i 2003. Han har jobbet i TV2 og NRK, undervist på Griegakademiet og var i sin tid med på å bygge opp Talentiaden sammen med Dan Børge Akerø.
Han tror at medlemmene har diskutert hva som skal til for å heve nivået fra der de befinner seg nå.
– Du vet, det er litt som fotball. Trenere har forskjellig tilnærming. Jeg jobber på min måte, som de nok visste om på forhånd, mener han.

Som komponist og arrangør kjenner han i tillegg musikken fra innsiden, og vet nøyaktig hvordan det skal lyde.

– Hva er det viktigste du skal lære dem?

– Samspill. De kan gjøre mye hver for seg, men de må lære å gjøre det samtidig, forklarer dirigenten og sammenligner med fotball igjen. Han tar Rosenborg som eksempel:
– De har jo bare vanlige fotballspillere de også, men Nils Arne Eggen fikk det lille ekstra ut av dem, han fikk dem til å samhandle, og da ble det resultater. Målet er å få hele gruppa til å tenke helhet.

Lang tradisjon
Det er ikke til å legge skjul på at i Hordaland, hvor Brevik holder til, fins de aller beste brassbandene, antagelig fordi tradisjonen er sterk. Han forteller at fra rundt 1970 ble det startet en systematisk jobb for å få opp kvaliteten.

– Nå er det barnebarna våre som spiller på et høyt nivå, og mange er blitt profesjonelle. For eksempel i Kringkastingsorkesteret sitter folk vi har lært opp, slik har det vært i flere generasjoner. Når åtteåringene er med mamma og pappa på konsert, da er det topp kvalitet, og når de begynner å spille selv, tror de at det skal være sånn.

Jon Håvard Jensen er optimist over framgangen den siste tiden og har tro på at Agder Brass er på ”Hordalandnivå” når juryen skal bedømme dem i februar 2022.

Han understreker at uansett hvordan det går, tar det ikke bort spillegleden.

Terping: Dirigent Tom Brevik instruerer.

 

Back To Top