fbpx
skip to Main Content
HISTORISK GRUNN: Heiegarden Breisåsen lå gunstig til langs futevegen. Den ble ryddet trolig på 1600-tallet og har vært fraflyttet i mange år. Det er bare en kort avstikker fra turløypa, så ta gjerne turen opp.

I futens fotefar

Ukens vandring:

Denne gangen tar vi turen til de indre bygder i Agder, til Fidjetun og Furholt sag, som er startsted for den åtte kilometer lange futevegen som ender i Vegusdal.

Vi beveger oss på historisk grunn på denne turen. Futevegen var en del av det gamle vegsambandet mellom Evje og Frolands verk. Den ble bygget som hjulvei rundt 1840 men ble brukt som kløv- og ridevei lenge før det. Vegen er delvis restaurert som turløype og er del av den kulturhistoriske løypa som kalles Allmannavegen.

For å komme til Furholt sag kjøres (fra Kristiansand) til Birkeland og videre til Senumstad hvor det tas av mot Vegusdal på RV 406. Noen hundre meter etter Fidjetun stasjon ligger saga på høyre side av vegen. Her finner du naturens egen P-plass på fjellgrunn med plass til en del biler. Ei lita rød bu byr på kart og litt informasjon om turen. Følg riksveien noen meter lenger nord hvor den merka stien begynner.

Skogsidyll og kulturhistorie

Dette er en forholdsvis lett tur siden terrenget er ganske flatt og stien god. Stedvis fremstår den som skogsbilvei. Lange myrdrag dominerer langs ruta, men selve stien er lagt slik at det for det meste er ganske tørt å gå. Gamle trebroer gjør det enkelt å krysse elver og bekker. Fjelltopper med vide utsyn finner man ikke her, men skogsidyll og kulturhistorie veier opp for det, mener vi. Dette er turen for å nyte naturens stillhet og ro, og skulle du møte på en elg eller et rådyr, er jo det en hyggelig bonus.

Avstikker til heiegard

Omtrent midtveis passeres den gamle heiegarden Breisåsen. Ta gjerne turen oppom. Det er en avstikker på noen hundre meter. Den har vært fraflyttet i mange år. Den ble ryddet trolig på 1600-tallet. Etter om lag seks kilometer kommer idylliske Hangetjønn til syne. Med sine fine svaberg fremstår dette som et naturlig sted for en god rast. For mange vil det nok være greit å vende om og gå tilbake herfra siden siste del av strekket til Vegusdal (kapellet) går på riksveien. Dermed spares også noen kilometer slik at tur-retur blir på rundt regnet 12 kilometer.

Det er flere informasjonsskilt langs løypa som forteller om hendelser langs veien mange år tilbake i tid. På det viset blir ukens tur også en kulturhistorisk reise. Det kan vel veie opp for mangel på fjelltopper med spektakulær utsikt.

IDYLL: Hangetjønn innbyr til en god rast på svabergene som omkranser vannet.
VEIVISERE: Futevegen mellom Fidjetun og Vegusdal ble bygget som hjulvei rundt 1840. Det gjenspeiles i merkinga.
ELDGAMMELT: Mosegrodd rekkverk på ei trebro kan gi næring til fantasien. Hvem gikk her i gammel tid?
LETTGÅTT: Hjulveien er i stor utstrekning ganske tørr å gå selv om det er myrstrekk som dominerer langs futevegen.
Kart over området.
Back To Top