fbpx
skip to Main Content

Landets beste rullekebab?

Glem alt du har prøvd av rullekebab tidligere. Kebab kan være en selsom affære, spesielt som nattmat på vei hjem etter en fuktig kveld på byen, på en forsoffen snackbar. Dette er noe helt annet.

 

Dacapo, den gamle kiosken i Lillemarkens i Kristiansand, som la ned for noen måneder siden, er blitt til en slags norsk-syrisk restaurant med kun tre bord. Navnet på restauranten er Mie Mie, ble vi fortalt, men at skiltet ikke er kommet opp enda.

Det føles ikke underlig å bli ønsket velkommen med én gang man kommer inn døren, men det er litt underlig å stirre rett inn i et glassmonter med desserter med det samme man kommer inn, og litt vel intimt å spise på en så trang og liten restaurant.
Vi klarte heldigvis å se forbi fordommene våre og prøve maten der, noe vi ikke anger på et sekund.

Norsk og syrisk

Menyen var spartansk, kun bestående av en syrisk linsesuppe, rullekebab, kylling og ris, falafel, og et par norske standard-retter vi ikke husker helt hva var. Tanken vår var at man oppsøker ikke en syrisk restaurant – pyntet med syriske gjenstander og hvor bevertningen går i tradisjonell syrisk bekledning, for å få servert kjøttkaker og vafler.

Det går fort når den entusiastiske restaurantøren, Abdul, snakker. Han står der hele dagen og lager mat med sin kone, Amal, og blir tydelig ekstatisk for hver eneste sjel som tar steget over dørkarmen. Det er nesten så han setter i gang med å lage mat før du har bestilt. Skjønt, Abdul har lang fartstid som kokk på norske hotellkjøkken og har fagbrev fra både Norge og hjemlandet, Syria.

Undertegnede bestilte en rullekebab. Kjøttet var valgfritt (lam, kylling eller okse), og jeg bestilte oksekjøtt som anbefalt av kokken selv.
Jeg satte meg ned ved ett av bordene og fikk en kopp sterk syrisk kaffe mens jeg ventet, men det tok ikke mange minuttene før maten lå på bordet. Sammen med fint bestikk, lå en rullekebab delt i to – på ordentlig fat. Jeg ble tilbudt aioli som jeg takket ja til og som ble servert i rikelige mengder ved siden av rullekebaben.

På tradisjonelle snackbarer i Norge, er en rullekebab ofte en sølete blanding slapp isbergsalat, mais, løk, paprika om du er heldig, og seigt kjøtt av lam eller okse dynket i altfor mye hvitløksdressing og chili-saus, som ofte er så sterk at den dominerer hele retten og som drypper i fanget ditt til du har spist deg ned til siste rest av den tynne lefsen som er blitt til grøt av all fuktigheten som har sunket til bunnen av rullen. Dermed ender du opp med å stappe den i deg for fort, slik at mye av innholdet faller ut og havner på klærne dine sammen med dressingen, slik at du behøver en solid bunke servietter for å tørke deg.

Hyggelig overraskelse

Kebabrullen vi kjøpte hos Mie Mie derimot, var en hyggelig overraskelse. For det første var den laget av en tykkere wrap som ikke revner så lett, og som var brunet på grillen. Den var smurt med hjemmelaget hvitløsdressing og en mild chili-saus i et tynt lag slik at det ikke dryppet, og slik at alle smakene kom til sin rett. Salatblad av diverse typer, rikelig med kjøtt i tynne blader, paprika, mais og rødløk var sirlig lagt lagvis oppå hverandre før det var rullet sammen, slik at rullen ble stram og kompakt, og dermed ikke falt fra hverandre. Dette var mye mer delikat å håndtere og innta enn en vanlig kebab på en nattåpen snackbar.

Førsteklasses

Kjøttet var førsteklasses og salaten var fersk og sprø. Hvitløksdressingen var ikke for salt, slik den ofte er andre steder, og chili-sausen var ikke sterkere enn at du kunne identifisere hver ingrediens i kebaben bare ved å ta en bit.

Jeg har tidligere hatt et blandet forhold til kebab. Nå har jeg fått øynene opp for at kebab kan være så forskjellig fra sted til sted som andre retter man kjøper på  kafé og restaurant.
Dette må ha vært en veldig lokal syrisk variant av rullekebab, for så god rullekebab har vi ikke smakt andre steder enn i Sør-Frankrike. (Nei, vi har ikke verdt i Midt-Østen). Denne var rett og slett perfekt balansert og bidro til en umiddelbar lyst på mer, noe som reflekteres i regningen på 125kr.
For denne prisen hadde vi nok ikke godtatt dårlig service.

Var det verdt det?
Absolutt!
Anbefales på det sterkeste.

En annen dag prøvde vi en rullekebab med lammekjøtt. Denne var saftigere, en smule annerledes krydret og hadde mer hvitløksdressing, men denne var også meget god.

Back To Top