fbpx
skip to Main Content
Gul Tyv 2021: (Fv.), Morten Fiane, Ole Johan Lillegaard, Øyvind Chr. Bjørnsen, Børre Andreassen, (Ikke tilstede; Terje Mentyjærvi). (Bak fv.) Lill Rannekleiv, Frode Olsen, Espen Lillegaard. Foto: Rudolf Aarli Salvesen. Logo: Solveig Lid Ball.

Gjenforening med Gul Tyv på Arendal kulturhus

Året var 2011, en kveld Arendal by sjeldent skulle glemme. Det lokale kultbandet Gul Tyv tok publikum med storm under markeringen av Arendal Rock klubbs 30-årsjubileum. Nå rører tyvene på ny når klubbens 40-årsmarkering står for tur. Arendal Rockklubb inviterer derfor lørdag 13. november til Arendal kulturhus i Store Torungen. På scenen denne kvelden finner du Gul Tyv! From Below! Underwing og Rockebandet Ændal!

Øyvind Bjørnsen og Ole Johan Lillegaard er en del av norsk rockehistorie og sto begge på scenen allerede første året da Arendal Rockklubb offisielt ble startet i 1981.
– Nå som klubben feirer sitt 40-års­jubileum, er det jo klart at vi stiller opp når bandet får invitasjon til ny gjenforening og markering.

Vi har derfor jobbet på spreng den siste tiden. Dette er jo musikk som ble laget for 30+ år siden. Det er derfor viktig at det låter bra og ikke bare minner om fortiden, forteller Øyvind til Arendals Tidende.

Musikkens Etos
Gul Tyv var kjent for sine energiske ­konserter, der repertoaret skiftet fra tung melankoli til dansbar ska. Bandet var også aktivt fram til desember 1996, og vi spilte ca. 50 konserter bl.a. i Arendal, Kristiansand, Tønsberg, Stavanger og Oslo.

–I senere tid har Arendal Rockklubbs jubileumsfeiringer vist seg å bli rene reunion-happeningen for bandet vårt. Gul Tyv spilte både på 20-årsjubileet og på slippfesten for 30-årsjubileumsplata – og nå rører tyven på seg igjen i ­forbindelse med det kommende 40-årsjubileet til Arendal Rockklubb, forteller Øyvind.

Kompromissløse
Ole Johan Lillegaard spilte lenge i Brød og Sirkus, så dette var bakteppet for Gul Tyv. Gul Tyv har alltid gått sine egne veier, begynte først som et post-punk band i starten og anser seg som typisk 90-tallsband.

På den annen side utviklet vi oss videre til en mer progressiv stil med svingende rock med innslag av Ska når bandet skiftet to medlemmer i 1990/91.

–Vi er ikke de som har frontet samme stilen som alle andre og var ganske kompromissløse, forteller Øyvind videre.

–Hva handler sangene dere om?
Ta for eksempel sangen Salamanderland.

– Selve sangen handler om en tilstand, ­
f.eks da AIDS-pandemien slo seg løs, var det mye fremmedfrykt for noe man ikke kunne se eller visste helt hva var. Det er også blitt den sangen vi har fått mest respons for. Den fenger veldig mange.

Som lytter kan du prøve å se deg selv i et landskap. Det er noe som truer deg, men du klarer ikke helt å se hva det er. Likheter kan også trekkes til pandemien da den først brøt ut og ingen helt visste hva den var.

En annen sang som kanskje er litt lettere å tolke heter – Brun bitter. og handler blant annet om oppblomstring av det høyreradikale miljøet FMI, forteller Øyvind.

Noe helt nytt
Øyvind forteller videre at de kommende konsertene tilbyr noe helt spesielt; En utvidet besetning på tre stykker og gjenopplevelse av sangen Himmelplanet som er en av de eldste låtene våre. Sangen forteller om bitre erfaringer med ­karismatiske ledere og hjernevasking.
– Denne sangen er ikke spilt ved tidligere reunions. Konsertene kommer derfor til å inneholde noe helt spesielt. Noe mer vil ikke røpe, annet enn at det kommer til å bli kjempebra.

Navnevalg
Hvorfor navnet Gul Tyv?
– Bra du stusser, for akkurat det er det ikke så mange som spør oss om. Øyvind finner ivrig frem den sagndomsuste scrap-boken han nøysomt har ­dokumentert ned bandets historie i.

Allerede på første side vises et lite avis­utklipp med følgende tekst, dog med feil navngjengivning av bassisten Ole Johan Lillegaard, med følgende ordlyd:

Gul tyv; Ola Johan Lillegaard: – Vi hadde en liste på 20 navn, tenkte noen måneder, og vedtok Gul tyv enstemmig. Gul er fargen for falskhet, og tyv er en som frarøver folk noe. Tyven kan symbolisere de mektige kreftene i samfunnet. En gul tyv er en tyv som gir seg ut for å være noe annet enn en tyv. Det er slike ting vi skriver om.

Avslutter med Sprø Musikk ­Festival
4. desember spiller og avslutter også Gul Tyv på Sprø Musikk Festival ved Munkehaugen kultursenter.

–Alt materialet til Gul Tyv er laget og skrevet her på huset, og det ligger mye historie her. Det var også spennende å høre om bandet var klare for å spille igjen. Heldigvis er vi alle oppegående.
Arendal har alltid vært en levende musikkby og flott sted å spille. På slutten av 70-tallet kom også en bølge med “DIY” “”Gjør det sjøl bevegelsen”.

I dag er alt blitt så teknisk. Før var det nok å kunne tre grep, så var det bare å begynne og lage musikk, i kontrast til det å være teknisk flink å spille, ler Øyvind.

Selv ser jeg på meg selv som en pro-
fesjonell amatør som alltid har drevet med kunstuttrykk, film og musikk. Jeg er både illustratør og drevet mye med grafisk design og kunst. Gul Tyv har også alltid vært et band som ikke ville gå med på kompromissene. Pengene kom alltid i andre rekke.

–Det er derfor viktig å få frem at Gul Tyv alltid gikk imot strømmen og har vært med helt fra starten, noe vi er ufattelig stolte av sier Øyvind.

Helt til sist?
Få med dere Gul Tyv å bli med og feire en bit norsk rockehistorie, og at Arendal Rockklubb er en av norges eldste rockklubber som ennå lever i beste velgående

Første foto: Fra venstre: Børre Andreassen, Ole Johan Lillegaard, Øyvind Chr. Bjørnsen , Espen Lillegaard, Espen Holmberg. Pressebilde av Gul Tyv. Tatt utenfor gamlebyen før konserten. Lør 10/5-90. Bildet er tatt av Jan Olsen.
Pressebilde 95/96: Foto av Geir Reiulfsen – Design: Palla.
Back To Top