fbpx
skip to Main Content
Logo Oggevatn Hyttegrend (tilfør under Hyttegrend www.eikenhytter.no )

En plass i solen – ved kilden

Fakta:

Besøk vår nettside her: www.eikenhytter.no

Høyt og fritt med to idylliske tjønner som naturlig midtpunkt ligger Skåretjønnheia hyttefelt på Skreros i Birkenes kommune som skal gi plass til 40-50 hytter fullt utbygd.

De to Skåretjønnene, som har gitt navn til feltet, ble i sin tid betegnet som en sensasjon på grunn av et naturlig oppkomme med friskt kildevann. Takket være kilden er vannet alltid friskt til tross for at ingen bekker eller elver renner ut i tjønnene som omkranses av flate svaberg, lyng og glissen furuskog 280 meter over havet.
I denne idyllen er Eiken Hytter, i samarbeid med grunneier Lars Gunnar Retterholt, i gang med å bygge høystandardhytter. Åtte er oppført, og flere er altså på vei til å reises. Skåretjønnheia er en del av Ogge Hyttegrend.
– Terrenget rundt tjønnene gjør at det er enkelt å tilpasse hyttene til terrenget med minimalt med sprengning og masseforflytting, her snakker vi om ekte naturtomter, fastslår Sigbjørn Handeland i Eiken Hytter. Han og sønnen, Espen, har tatt oss med på en befaring en vakker høstdag der en blå himmel speiler seg i Skåretjønnene mens gule bjerker gir ekstra liv til fargesymfonien.

Idyll på heia: Espen og Sigbjørn Handeland planlegger for inntil 50 hytter rundt Skåretjønnene.
Knoppskyting: Ny Eiken hytte pent plassert i terrenget. I bakgrunnen er en under oppføring.
Bygger hyttedrømmen: Espen Handeland fra Eiken Hytter samarbeider med byggmester Simon Dale om å reise hytter ved Skåretjønnene.

Romslige naturtomter
All nødvendig infrastruktur er i ferd med å etableres, slik at tomtene, som koster rundt 700 000 kroner og er på omlag ett mål, leveres ferdig med vei, vann, avløp og fiber. Kjøper kan selv bestemme hva slags hytte som skal bygges.
– Vi tegner hytter i ulike stilarter og tilpasser oss etter kundens ønsker, forteller Sigbjørn som kan opplyse at Eiken Hytter med adresse i Eiken i Hægebostad har 14 ansatte som vesentlig jobber med å tegne hytter i tillegg til prosjektering, salg og produksjon.
– Så samarbeider vi med flere lokale byggmestre som setter opp hyttene. Det er kort byggetid til utvendig tett bygg siden vi produserer ferdige elementer på vår fabrikk i Eiken, forklarer han. Grunneier og utvikler av feltet, Lars Gunnar Retterholt, hadde ikke mulighet for å bli med på befaringen, så vi tok en telefon til ham i etterkant. Han er ikke vond å be når vi spør om hvordan det har vært å plassere hyttene i terrenget.

Helårsdestinasjon
-Vi har nesten ikke brukt dynamitt! Hele tiden har vi hatt for øye å ta vare på det småkuperte terrenget så langt det er mulig. Selv kjøreveien føyer seg naturlig inn i terrenget, påpeker han.

At de to tjønnene er viktig i det store bildet er han veldig klar på:

-Om sommeren er det en badeidyll, vannet er ganske grunt slik at det blir tidlig varmt, og når det går mot vinter så fryser det fort til av samme grunn. Da er det et ideelt sted for alle som er glad i å gå på skøyter, reklamerer han.

Mange godt voksne kristiansandere vil nok forbinde Ogge og Oggevatn stasjon med skitogene som gikk opp dit på fine vintersøndager før bilen var blitt allemannseie. Et nokså snilt terreng gjorde at de fleste kunne finne en løype som passet. I dag kjører Lars Gunnar Retterholt løyper i området så snart det er nok snø.

Padle eldorado
Feltet er en del av Ogge Hyttegrend som består av en rekke fritidseiendommer rundt Ogge, et av Agders mest populære innlandsvann med like mange øyer som det er dager i året, påståes det. Fra Skåretjønnheia er det bare en kort spasertur på sti ned til Lølandsfjorden som er en del av Ogge. Her ligger alt til rette for padling, enten det skjer med kano eller kajakk. Ogge strekker seg 13 km i lengderetning og har hele 70 km strandlinje, så her er det mye boltreplass for padlere.

Første hytta i feltet stod ferdig akkurat idet pandemien førte til at Norge stengte ned i mars i 2020.
­– Klart vi ble bekymret for hvordan det ville påvirke interessen, men i ettertid så ser vi at det slo ut positivt. Folk ville sikre seg et sted å feriere i Norge når det ikke var mulig å dra utenlands., forteller Retterholt.

Kortreist hytteglede
At hyttefeltet ligger sentralt til i forhold til de fleste befolkningssentra i Agder, gjøre det interessant for mange. Vennesla er bare en kort kjøretur unna, og Kristiansand, Søgne og Arendal er også svært overkommelig i avstand. Den første danske familien har også funnet en plass i feltet. Med hyppige ferjeavganger og kort kjørevei ligger det til rette også for våre naboer i sør.

– Jeg opplever at noen kommer opp bare for en ettermiddagstur for å hygge seg med en kopp kaffe på terrassen før de kjører hjem igjen! Samtidig vil det være fullt mulig å bo på hytta og dra på jobb om morgenen og komme tilbake på ettermiddagen. Det ligger kort sagt til rette for utstrakt bruk av hytte i feltet, understreker Lars Gunnar Retterholt.

Ved kilden: Sigbjørn Handeland ved Skåretjønn som byr på friskt vann takket være naturlig oppkomme i grunnen.
Naturtomter: Hyttene føyer seg naturlig inn i terrenget uten behov for store inngrep.
Back To Top