fbpx
skip to Main Content

Skal fase ut plast fra emballasje innen 2028

I tråd med forpliktelsen om å bli klimapositive innen 2030, vil IKEA fase ut plast fra emballasje. Utfasingen vil skje stegvis.
– Vi starter med alle nye produkter som vil kutte plast i emballasjen innen 2025, og så vil eksisterende varesortiment kutte plast i emballasjen innen 2028.

 

Målet er å redusere plastavfall og å være i føresetet for å utvikle emballasjeløsninger der kun fornybare og resirkulerte materialer brukes.
Emballasje er en nøkkelkomponent i Ikeas forretningsmodell og er blant annet viktig for at varehuset kan ha rimelige priser. For å bekjempe plastavfall og forurensning har IKEA allerede redusert mengden plast som brukes i emballasjen betydelig. I dag er mindre enn 10% av det totale volumet av emballasjemateriale, som brukes årlig av IKEA, plast, hevder de selv.

– Utfasing av plast i emballasje er det neste store steget på vår reise mot å gjøre emballasjeløsninger mer bærekraftige, for å redusere plastforurensning og utvikle emballasje fra fornybare og resirkulerte materialer. Skiftet vil skje gradvis i løpet av de kommende årene, og vi vil hovedsakelig fokusere på papir, da det både er resirkulerbart, fornybart og vanlig å resirkulere i hele verden, sier Erik Olsen, Packaging &Identification Manager i IKEA Of Sweden.

Ikke på mat

På årsbasis bruker IKEA over en milliard euro på ca. 920 000 tonn emballasje. Når de beveger seg bort fra plast vil det kreve nye løsninger og tett samarbeid med produktutviklingsteam og IKEA-leverandører over hele verden. Det vil nemlig være nødvendig å beholde plasten rundt enkelte varer en stund lenger.
– Plastemballasje kan forbli i enkelte deler av vårt matsortimentet der det er nødvendig for å sikre kvalitets- og mattrygghetsstandarder, i så fall vil plasten komme fornybare eller resirkulerte kilder.

Ønsker å bidra til endring

Nå håper de at kjeden kan bidra til å isnpirere og motivere andre bedrifter til å begrense plastbruken.
– Å tenke utenfor boksen er en del av IKEAs dna, og emballasje er på ingen måte et unntak i den forbindelse. Å bevege seg bort fra plast vil uten tvil være en utfordrende oppgave i årene som kommer. Vi håper å stimulere til innovasjon og vi vil bruke vår størrelse og rekkevidde til å ha en positiv innvirkning på hele varehandelen og hele vår forsyningskjede, sier Maja Kjellberg, leder for emballasjeutvikling i IKEA of Sweden.

Back To Top