fbpx
skip to Main Content

Matprisene fortsetter å falle frem mot jul

Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer går ned hele 3,6 prosent i november, sammenlignet med samme måned i fjor. Avgiftsendringer har trukket ned årsveksten med 2,1 prosentpoeng, i følge Virke.

 

Dermed fortsetter prisfallet på mat og drikke, etter en nedgang på 4,0 prosent forrige måned. Tøff konkurranse i dagligvaremarkedet og reduserte avgifter på mineralvann har bidratt til prisfallet.
– Forbrukerne fortsetter å nyte godt av sterk konkurranse i dagligvaremarkedet. Med fortsatt høye strømpriser og når jula rykker stadig nærmere, er dette viktig for husholdningene. Mat og drikke utgjør mer enn 4 av 10 kroner brukt på julehandel, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Vil handle for nesten 28 milliarder kroner

Virke anslår at det vil det bli handlet dagligvarer for litt over 27,6 milliarder kroner i dagligvarebutikker, kiosker, kjøtt- og fiskeforretninger, frukt- og grøntforretninger, godtebutikker, helsekostbutikker, vinmonopolutsalg (inkl. taxfreeutsalg) og på bensinstasjoner i desember. Dette er 7,0 prosent mindre enn i desember i fjor, men rundt 12 prosent mer enn i desember for to år siden.
– Dagligvarebransjen kan nå vente seg en sterk desemberhandel. Med nye smittevernrestriksjoner vil grensehandelen bli lavere enn det så ut til for noen uker siden, da den var på vei opp på nivået fra før pandemien, sier Hammerstad.

Denne type butikker tar hånd om 42,4 prosent av det vi legger igjen i detaljhandelen i desember i år. Per innbygger vil det bli handlet matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer for 5 120 kroner i desember. Beløpet husholdningene bruker i dagligvarebutikker, vinmonopolutsalg og andre spesialbutikker er 405 kroner lavere i desember i år enn i desember i fjor.

Back To Top