fbpx
skip to Main Content

Fra hverdagsstress til julestress

 Det er ikke slik at en hektisk hverdag stopper opp bare fordi juletiden er her og det er tent en stor gran på torvet. Snarere tvert imot. For å unngå å gå 2022 sliten i møte, følger noen velmente tips til mindre julestress.

 

Julen er ment å være en stressfri tid. En tid du skal nyte sammen med dine kjære. Juletiden er en tid for fest, god mat og drikke. Fri fra en stressende jobbhverdag og mer tid med barn og barnebarn. Julefreden har senket seg, pleier man å si, men gjør den det for alle? Nei. Mange syns det er hyggelig med forberedelser i juletiden, mens andre syns det er ganske så stressende. Denne kronikken er til deg som syns det er litt stress.

Fra hverdagsstress til julestress

Selv om nisseluer er byttet ut med kirurgiske ansiktsmasker, så blir det jul i år også, med eller uten tiltak fra regjeringen. Det er ikke slik at en hektisk hverdag stopper opp bare fordi juletiden er her og det er tent en stor gran på torvet. Snarere tvert imot. Du har kanskje fri fra jobb, men du har ikke fri fra livet ellers. I stedet for arbeidsoppgaver, er det nå flere andre oppgaver i kø før julen ringes inn for fullt. Gaver skal kjøpes, pakkes og sendes rundt. Julebrusen du så i butikken allerede i oktober, må kjøpes inn. Syv sorter med julebakst skal klargjøres, for de som har tid til det. Vi andre dødelige kjøper disse ferdig på boks. Tenner du et duftlys med pepperkakeduft ved servering, kan du lyve og si du har bakt dem selv. Dette er mitt første tips.

Begrens forbruket

For mange er ikke julen bare stressende med alt man skal rekke, men den kan fort bli veldig dyr. Vi nordmenn bruker som kjent mye penger i julen. Med de strømregningene som har vært i det siste, er det nok ingen dum idé og stramme inn litt på forbruket i år. Vi vet at trenden er stigende når det gjelder å handle julegaver på kreditt. Da sier det seg selv at presset er stort rundt pengebruken i julen. Jeg er nok ikke rette personen til å sette opp et julebudsjett, men er det egentlig noen vits i å kjøpe verdens dyreste julegaver? Det er tanken som teller og jeg tror ikke de som får julegaven fra deg ønsker seg at du skal blakke deg til jul. I tillegg er det veldig kjedelig å starte et nytt år med å fortsatt betale for julegavene du kjøpte i desember.

Juleselskaper

Til noens glede og andres fortvilelse er julen høytid for selskaper. Tilhører du den siste gruppen, fortvil ikke. Det finnes nemlig en løsning. Du kan faktisk si nei. Det er nemlig fullt lov å si nei til arrangementer og invitasjoner du ikke har hverken lyst eller tid til å være med på. Slapp av mellom slagene og tenk at juletiden er en fin tid å kose seg hjemme på også.

I skrivende stund er det jo en rekke tiltak og restriksjoner vi må forholde oss til. Dette gjør at det ikke alltid er like gjennomførbart å delta på juleselskaper. Dermed kan det også være fint å forberede seg på at også denne julen må man være mer hjemme. Kanskje har du en bok du skulle ha lest, men aldri har hatt tid. Kanskje er det på tide å starte opp igjen med den hobbyen du elsker. Du kan til og med ta igjen tapt søvn.

Senk forventningene

Personlig tror jeg det er alle forventningene som lett kan lage stress i julen. Kanskje ved å senke forventningene, så vil ikke julen oppleves så stressende likevel. Alt trenger nemlig ikke å være perfekt. Dessuten er jeg rimelig sikker på at om du stresser deg halvt i hjel for å lage den perfekte jul, så blir den ikke det. Perfekt er uansett kjedelig. Alt i alt handler julen om godhet og raushet. Raushet som bør være i form av kjærlighet, omtanke og ikke bare i form av gaver. Dette blir enda mer vanskelig å hente frem om man er stresset.

Ta en pause fra sosiale medier

Hvis du kjenner ekstra mye på forventningspresset kan det å ta en pause fra sosiale medier være en god idé. Det er lett å tenke at alle andres jul er perfekt når du scroller deg gjennom feed´en. Her bugner det av perfekt sprø svor, nystrøkne juleduker i skjønn harmoni med perfekte familier som alle har kledd seg likt for anledningen. Det som ikke vises er den intense innspurten for å få svoren sprø, delen av juleduken som har ribbefett fra i fjor og kranglingen før hele familien endelig sitter stille på det perfekte julebildet.

Nødløsning

I stedet for å stresse og jage i julen bør dette heller være en tid for avslapping og hygge. Skulle du fortsatt kjenne på julestresset etter å ha lest denne kronikken er det bare én ting igjen å gjøre. Du må skru på NRK og se på «Ribbe, minutt for minutt». Nærbilder av en ovn med kameraer på innsiden som lar deg følge hele stekeprosessen. Hvis ikke dette får deg til å sovne og dermed gi deg en pause fra julestresset, så vet ikke jeg.

Back To Top