fbpx
skip to Main Content

– Vi opplever en enorm giverglede

Engasjementet fra kjøpesentre, butikker, bedrifter og private er enorm. Mange ønsker å bidrar til å hjelpe familier i sårbare livssituasjoner etter medieoppslagene om at over 3 000 barn i Kristiansand lever i familier med vedvarende lav inntekt.

 

– Hele byen bidrar, vi er overveldet over responsen, sier Wenche Tønnessen i Blå Kors Kristiansand. 

– «Ensomt juletre» har truffet en nerve i befolkningen, sier Kristofer Eastwood ved Clarion Ernst Hotel som i flere år har oppfordret hotellets gjester og byens befolkning om å legge en gave under juletreet som står i resepsjonen på hotellet. Pågangen er blitt større hvert eneste år.

HJERTELAG: – I 2019 ble det lagt ned over 1200 pakker under treet, i fjor enda flere. Det sier litt om det gode hjertelaget som finnes der ute, sier Kristofer Eastwood ved Clarion Ernst Hotel.

Hjertelag

I 2019 ble det lagt ned over 1 200 pakker under treet, i fjor enda flere.
– Det sier litt om det gode hjertelaget som finnes der ute. Vi har faktisk familier som kommer tilbake år etter år og som har gjort det til en tradisjon å legge ned gaver under «Ensomt juletre», legger han til.

Han ber alle som ønsker å bidra med å merke gaven med hvem gaven passer til, kjønn og alder, og legge den under «Ensomt juletre». Alle gaver som kommer inn, blir gitt til mennesker til som virkelig trenger det.

Middag for 200

I tillegg arrangerer også Clarion Ernst Hotel en større middag, hvor rundt 200 personer som er brukere av tilbudene som Blå Kors gir i Kristiansand, inviteres.
– Da stiller hele staben opp på fritiden for å servere et godt måltid julemat. Arrangementet betyr mye for oss internt. Det er så fint å kunne bidra, sier Eastwood.

Byhallen og mange butikker

Clarion Ernst Hotel er ikke alene. I Byhallen i Kristiansand står det også et juletre og venter på giverglade innbyggere. Det står også et gavetre på kafeen Til Stede Mat & Mer i Markens, som holder til der Det Hvite Hus en gang stod. I år er Til Stede med for tredje gang. Driverne av Odd Bakery i Kvadraturen ønsket også å bidra. Derfor er gavetre er kommet på plass også der.

Rolfs Elektro sine to butikker, har egne juletrær og McDonalds i Markensgate har tatt kontakt og vil bidra. Horisonten restaurant i Lillesand, Lillesand senter, har også tatt kontakt fordi de ønsker å bidra. Alti-senteret i Mandal gjør det samme, hvor gavene som legges under dette gavetreet går til Barnas Stasjon Lindesnes.
I tillegg kommer de mange bedriftene som har satt fram og pyntet eget juletre, hvor ansatte og kunder oppfordres til å legge gaver under treet.

Uventet respons

Kjøpesenteret Sandens fikk en uventet stor respons.
– I fjor fikk vi inn et stort antall julegaver. Responsen var større enn vi regnet med, og det sier litt om hvilken nerve Blå Kors Kristiansand har truffet med å gjøre en innsats overfor dem som har lite. Mange har virkelig tatt over seg at det er ikke alle som har like mye, og at man følgelig vil dele, sier senterleder ved kjøpesenteret Sandens, Stina Helene Njå.

Store behov

Butikkeierne og ledelsen ved Sørlandssenteret er også en stor bidragsyter for å hjelpe dem som trenger det. Butikkene og ikke minst kundene inviteres til å gi en julegave eller en god opplevelse til dem som har lite.
– Behovene er så store, og da skal vi selvfølgelig bidra, sier Liv Andersen, senterleder ved Sørlandssenteret.

– Vi håper besøkende til Sørlandssenteret kan gi en gave som kan legges under juletreet vi har satt opp her på senteret. Vi har også oppfordret butikkene som er representert ved senteret, og ansatte i butikkene, om å gi en gave hver. Vi samler inn gaver slik at julen blir bedre for dem som trenger det, sier Andersen og oppfordrer besøkende til senteret om å legge en innpakket gave under juletreet som er plassert ved H&M.

En av butikkene har sponset et pyntet juletre som blir stående frem til lille julaften.
– Da blir juletreet hentet av Blå Kors, som gir treet til en av familiene de har kontakt med.

FORDELES BREDT: – Mange av gavene vi får inn, går også til Røde Kors, Ressurssenteret Unik og Nye Mønster i regi av Kristiansand kommune, sier Wenche Tønnessen i Blå Kors Kristiansand.

En oppvekst varer livet ut

Alle gaver går til familier som strever med rus, psykiske utfordringer, fattigdom eller andre former for utenforskap.
– Gavene gir glede til store og små på julaften, og vi er utrolig takknemlige for rausheten og givergleden som byens befolkning møter oss med. Vi sier ofte at julen er barnas høytid, og vi vet at «en oppvekst varer livet ut». Takket være disse gavene vil mange barn få en bedre opplevelse på julaften, sier Wenche Tønnessen i Blå Kors Kristiansand.

20 butikker i Avenyen bidrar

I Avenyen i Sørlandsparken bidrar de mer enn 20 butikkene til juleaksjonen hvor Blå Kors Kristiansand tar imot og deler ut gaver til dem som av ulike årsaker ikke har mulighet til å kjøpe julegaver til seg og sine.
Butikkene var med på juleaksjonen både i fjor og i forfjor, og i år står det et gavetre i hver av butikkene. Det store juletreet er plassert i butikken til Bohus, og pågangen i fjor fra dem som ville bidra, var stor.
– Vi ønsker å nå ut til så mange som mulig av dem som trenger det, sier Wenche Tønnessen. Derfor har Blå Kors Kristiansand invitert til et samarbeid med flere andre organisasjoner som arbeider for å hjelpe mennesker i sårbare livssituasjoner.

BIDRAR: Bente Mosvold Andersen fra Mosvold & Co, som eier de fleste lokalene i Avenyen, og Lilly Ann Waage Jenssen som driver Bohus, er aktivt med.

– Mange av gavene vi får inn, går til Røde Kors, Ressurssenteret Unik og Nye Mønster i regi av Kristiansand kommune. De lager lister til oss over antall familier, barn, kjønn og alder, og vi pakker og leverer gaver tilpasset de familiene som disse har kontakt med, sier Tønnessen.

– Det har vært mange sterke og minnerike øyeblikk de siste ukene. Det er sterkt, rørende og oppmuntrende å se engasjementet som byens befolkning legger til grunn. Svært mange ønsker å bidra. Det er et mange store hjerter der ute. Det er takket være dette engasjementet vi kan gjøre den jobben vi gjør.

Back To Top