fbpx
skip to Main Content

Oppskrift

Slik gjør du nytte av pinnekjøtt-restene

Har du rester av pinnekjøtt-middagen i kjøleskapet etter juleferien, får du her en fin oppskrift til hvordan du kan lage en mektig lapskaus, ved å bare tilføre et par valgfrie ingredienser.

 

Pinnekjøtt er mest brukt av vestlendinger og nordlendinger på julaften, men vokser i popularitet også i resten av landet. Faktisk har hele 70%  av Norges befolkning pinnekjøtt på bordet minst én gang i løpet av julesesongen.

Det er vanskelig å beregne antall mengde pinnekjøtt til en middag dersom man bare kjøper det én gang i året, eller kanskje to.
Pinnekjøtt er mektige saker, og det varierer veldig fra produsent til produsent, hvor mye kjøtt det finnes på bena. Glemmer man å legge pinnekjøttet i vann tidsnok før damping, blir det gjerne for salt til at man orker å spise opp alt.

Oppskriften

Vanlig tilbehør til pinnekjøtt er kokte poteter, ertestuing og kålrabistappe. Slik kan du lage en deilig og mettende lapskaus av alle restene:

  • Varm opp restene av pinnekjøttet i stekeovnen til 150 grader. Da løsner kjøttet lettere fra flesket.
  • Riv av kjøttet fra bena og flesket, og legg det i en kasserolle. Bena og flesket kan du kaste.
  • Tilfør restene du måtte ha av poteter, kålrabistappe, ertestuing eller annet tradisjonelt tilbehør.
  • Har du lite pinnekjøtt, kan du supplere med noe pølse eller annet kjøtt. Kjøttpølse eller viltkjøtt anbefales.
  • Dersom du har svært lite pinnekjøtt til overs, kan du tilføre litt av ribbefettet i stedet, for smakens skyld.
  • Tilfør gjerne noe hodekål og/eller gulrot dersom du har liggende. Spesielt hodekål er bra for smaken.
  • Tilfør gjerne også noe løk og/eller purre, dersom du har liggende, for smakens skyld.
  • Maten behøver neppe krydder, ettersom kjøttet er salt og de øvrige restene også er krydret fra før, men smak gjerne til med ingefær og kardemomme, etter eget behov, for å gi det en ekstra smaksdimensjon.
  • Tilfør friskt, kalt vann etter behov. Buljong blir overflødig og vil tilføre for mye salt.
  • La det hele koke til kålen og gulrotbitene  er møre, og lapskausen har fått en jevn og fin konsistens.
  • Dersom du klarer å ikke la deg friste til å spise opp alt, smaker lapskausen bestandig bedre dagen etterpå.
Back To Top