fbpx
skip to Main Content

Kraftig økning i antall skorsteinsbranner

I desember ble det registrert dobbelt så mange branner knyttet til vedovn, peis og skorsteiner som året før. Dette viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Brannvesenet påpeker at både valg av ved og riktig fyringsteknikk er viktig når man skal fyre.

 

Høye strømpriser og en kald vinter har bidratt til mange fyrer med ved for å spare penger. Det har ført til en kraftig økning i antall branner i vedovner, peiser og skorsteiner. Fuktig ved og dårlig trekk er årsaker som går igjen ved pipebrann.
– Noe av det aller viktigste når man fyrer er å bruke tørr ved, sier inspektør Werner Øveråsen ved Kristiansandsregionen brann og redning. Han tipser om å sjekke at veden er tørr ved å slå to kubber mot hverandre. Vått treverk avgir da en dump lyd, mens tørr ved lager mer smell. – Det er også lurt å ta inn veden i god tid før man skal bruke den, slik at den er romtemperert, da brenner kubbene bedre, forteller Øveråsen. Mindre kubber gir mer overflate og bedre forbrenning.

Sørg for god trekk

Det trengs mye luft til god forbrenning. Dårlig trekk øker utslippene, og gjør at ovnsglasset blir sotete. Sørg for å ha god trekk under fyring. Når flammene brenner rolig med en frisk og gul flamme har man riktig trekk. Først når ildstedet er ordentlig varmt, etter minst ti minutter, kan man gradvis skru ned luftinntaket. Unngå også å fylle ovnen for full, det er bedre å fylle på mindre og oftere. Da blir risikoen for skade på ovn og pipe lavere.

Tenn fra toppen

Opptenning fra toppen gir en god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Bruk tørre vedkubber nederst og en blanding av opptenningsved og et par opptenningsbriketter øverst. Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under, slik at disse avgir de gassene som gjør at bålet brenner og holdes ved like.

Advarer mot alternativt brensel

Flyttbare gassovner er normalt ikke beregnet som permanent oppvarmingskilde i bolig og skal kun benyttes under tilsyn. Når gassovnen står på i små rom, kan lufta gå tom for oksygen dersom man ikke lufter godt. Ved ufullstendig forbrenning kan disse ovnene avgi kullos som er giftig. Hvis rommet er lite, skal det ikke mye kullos til før det blir farlig.
Brannvesenet har også mottatt flere bekymringsmeldinger vedrørende fyring med både plast, gamle møbler og bildekk.
– Å fyre med noe annet enn tørr ved frarådes på det sterkeste. Det kan både være helse- og miljøskadelig, og øke faren for brann, sier Øveråsen. Som oftest er møbler behandlet treverk, og det skal leveres på miljøstasjonen.

Back To Top