fbpx
skip to Main Content

Dansefestival på Kilden i mars

SØaR er en dansefestival som er skapt for å utvikle og inspirere nye koreografer som ønsker å vise frem sitt arbeide.  

 

Festivalen arrangeres på Kilden Teater 17. – 19. mars 2022. Første gang den ble avholdt var i fjor høst. I år er det en mye større festival på alle måter som ønsker publikum velkommen.
For koreografene er det hektiske dager nå. De har hatt ansvar for alt fra idé til ferdig forestilling, og nå skal alt øves inn for så å vise det hele frem på en av Sørlandets største scener.

Skapte sin egen scene

Vi greier å få en prat med Tomos Young mellom alle oppgavene som skal løses før premiere. Young har vært tilknyttet Kilden fra tidligere.
– Jeg er opprinnelig fra England og ideen til festivalen kom faktisk ut fra min egen frustrasjon i forhold til hvordan jeg, som var relativt ukjent i Norge, skulle få en scene for mine ideer, både som danser og koreograf. Så tenkte jeg på alle andre som var i min situasjon, enten de nå var norske eller ikke – hvordan får de fremført sine stykker? Vel, ideen ble satt ut i livet og flere unge og nye koreografer fikk sin scene i fjor, og flere blir det i år. 

Åtte premierer

Det blir hele 8 premierer og 7 nye koreografer i år som publikum kan glede seg over. Det er stor spennvidde mellom de forskjellige historiene som fortelles og danses. Koreografene har et genuint ønske om å skape, og helst ut fra egne ideer, og de tror publikum til Kilden vil få unike opplevelser i festivalen.
– Vi legger vekt på at den enkelte koreograf skal ha ansvar fra alt fra idé til ferdig forestilling. De har stor frihet, og det vil publikum oppleve, sier Young. Young håper at man med denne festivalen fremover kan lokke til seg både gode koreografer og dansere, som igjen vil bidra til et større dansemiljø på Sørlandet. 

Lite og sårbart men proft miljø

Akkurat dette med dansemiljø er han veldig opptatt av, også i den forstand at han tror vi har mistet mange potensielle nye dansere gjennom pandemien.
– Dansemiljøet er relativt lite i Norge. Vi har egentlig mange unge dansere, men det er mange som faller fra underveis. Samtidig har Norge meget høy kvalitet på de danserne som tar utdannelse og senere befinner seg på våre mange scener. Det er derfor viktig å bygge opp arenaer hvor dansere kan utøve yrket sitt, og gleden over å danse.  

Det er grunn til å tro at Sørlandet har fått en festival som er en plattform for kreative prosesser for koreografer og dansere, og som forhåpentlig kommer til å glede publikummerne. 

På Kilden teater sine hjemmesider ligger hele programmet for festivalen. 

Back To Top