fbpx
skip to Main Content

Kronikk

Hele livet er et salg!

En gang, for lenge lenge siden var det et meget stolt yrke å være selger. Jeg husker godt samtalen med salgssjefen som kom til meg og sa – du er ny selger hos oss. Jeg var 20 år gammel, fikk en mørkeblå Datsun 120Y, og kunder jeg skulle besøke.

 

Den gangen var vi et viktig mellomledd mellom bedrift og kunde. Det var vi som kom med nyheter og kunnskap, det var ingen filtre mellom som i dag. Jo, kanskje jeg fra tid til annen greide å få en større ordre enn det kunden hadde sett for seg, men i all hovedsak var det et tett og godt samarbeid mellom kunde og meg som selger. Dessverre ser jeg at stoltheten i yrket vårt har dalt gjennom tidene. Synd, det.

Det tok kort tid før jeg skjønte at å arbeide som selger krevde at du lærte deg håndverket. Ja, fordi det er et fag – et håndverk. Opp gjennom årene har jeg undervist mange salgskorps i faget. Det trengs fordi det er få måter å lære seg faget ordentlig på. Jeg hører mange sier at han eller hun er den fødte selger. Det er nok bare delvis riktig. Det er bare én av tyve som er det, og det er de betegnet som først og fremst fordi de er flinke til å prate. Jeg vil ha selgere som er gode til å lytte, ikke prate. Dessuten er dette verdens eldste yrke. Noen sier at det er noe annet men jeg mener det må ha vært et salg først.

Så mener jeg virkelig at hele livet er et salg. Vi selger oss til kollegaer, venner, barn og kjærester. Vi selger oss, hver dag, til mange andre mennesker vi møter. Vi selger oss i den forstand at vi vil vise andre at vi er OK. Vi forstår hvordan vi skal oppføre oss og vi forstår hvilke sosiale signaler vi skal bruke. Når vi står etter hverandre i en busskø, er det for å vise alle andre at vi er OK som kan hvordan dette skal gjøres, ergo selger jeg meg selv til alle andre som står i busskøen.

Det er ikke bestandig salget vårt til andre er 100% ærlig. Vi kan selge inn en mening eller vi kan la vær selv om vi egentlig ikke vil det. Vi kan selge inn noe vi egentlig ikke mener, bare fordi vi ønsker å komme i et godt lys. Altså; salg.

Nei, la oss avmystifisere dette med salg. Det er i de fleste tilfeller, som med mange andre yrker, et fag som skal tilfredsstille begge parter. Mer mystisk er det ikke.

Som yrke er det ganske tøft. Du må stå opp hver morgen med det samme i hodet; ut å gjøre det samme som i går, og få resultater av det, hver eneste dag. Resultatene er synlige for alle.

Jeg har vel hørt det; nei, selger er jeg ikke, jeg liker ikke selgere, selgere er for pågående, vi trenger ikke selgere. Nei vel, men du skal ikke se bort fra at disse selgerne faktisk er stolt av å være nettopp det og mange blir i dette yrket hele sitt arbeidsliv.

Uansett hvilken posisjon jeg har hatt i yrkeslivet har jeg hele tiden hatt bruk for yrket mitt, og brukt kunnskapene mine om salg. Jeg er selger, og har forstått at i den store sammenhengen, er vi alle selgere.

Du også.

Back To Top