fbpx
skip to Main Content
DONERER GAVEKORT: André Hjort (t.v.) ved den italienske restauranten,La Famiglia i Kristiansand, holder frem gavekort som skal doneres til ferske flyktninger fra Ukraina.

Spanderer restaurantbesøk på ukrainske flyktninger

Den italienske restauranten, La Famiglia, har trykket opp 500 gavekort på valgfri middag med drikke som skal deles ut til de ukrainske flyktningene som ankommer Kristiansand.

 

– Ukrainsk Organisasjon i Agder ble veldig glade. De har jo oversikt over hvor flyktningene bor. De som alt er ankommet Kristiansand vil få et gavekort på lik linje med dem som kommer, forteller daglig leder og eier ved La Famiglia, André Hjort.

Får et bedre måltid

Restauranteieren vil gjerne ønske de ukrainske flyktningene velkommen til byen med å dele ut 500 gavekort fra La Famiglia, som kan byttes inn i en valgfri middag med drikke.
– Det kan være vanskelig å velge hvordan en skal hjelpe dem. Jeg ønsker at de skal kunne komme her med familiemedlemmer eller ha det litt sosialt med andre, og kanskje glemme noe av det vonde de har opplevd for et øyeblikk.

Begrensede midler

Hjort tenker spesielt på de ukrainske flyktningene fordi de er så nærme, og situasjonen deres er så akutt.
– Vi kan klage på drivstoff- og strømpriser, men vi har det veldig greit her. Mange av flyktningene har måttet forlate familiemedlemmer i en aktiv krigssone. Hvis det er slik at de første flyktningene innlosjeres hos privatpersoner, er det vel begrenset med midler de mottar fra kommunen.

På spørsmål fra journalisten, forteller han at de ikke er fremmed for å inkludere flyktninger fra andre land.
– Det er avhengig av hvordan det går med dette prosjektet.

Nølende næringsliv

Restuarantøren har forsøkt å få med seg det øvrige lokale næringslivet, men har foreløpig ikke mottatt noe respons.
– Jeg har gjort alt jeg kan ved å oppfordre næringslivet til å gjøre noe tilsvarende, og sendte også ut et par eposter før jeg iverksatte idéen, for å se om noen ville være med på et samarbeid med oss. Jeg tror bedriftene er usikre hvordan de kan og bør hjelpe.

Allerede i sirkulasjon

Gavekortene er allerede i sirkulasjon. Gavekortene er holdbare frem til den 31. mai.
– Det er for å begrense misbruk, om gavekortene skulle havne i gale hender. Dersom det skulle komme flere ukrainske flyktninger til byen, kan vi trykke opp 500 til.

André innrømmer at han ikke kjenner noen ukrainere fra før.
– Vi får se om vi blir kjent med noen i løpet av tida som kommer, repliserer han spent.

Allerede den siste lørdagen i mars, hadde La Famiglia besøk av et par ukrainske flyktninger.
– De var veldig takknemlige og fornøyde. Det var virkelig en glede å servere dem gode måltid.

Uventet gest

Olena Vorontsova er leder av Ukrainsk Organisasjon i Agder og har fått i oppgave å fordele gavekortet til nyankomne ukrainske flyktninger.
– Det var veldig gledelig og helt uforventet. Alle som har mottatt et gavekort ble veldige glade for det. De sa også at de er veldig takknemlige for alle organisasjoner og privatpersoner som tar initiativ til å støtte dem.

Hun forteller at det finnes over femti ukrainske flyktninger på Sørlandet i skrivende stund.
– Jeg skulle gjerne spandert buss på alle sammen til La Famiglia, men det verken jeg eller organisasjonen råd til. Det er de færreste flyktningene som finner frem selv, understreker hun, samtidig som hun sier at hun ikke har gitt opp kampen.

Back To Top