fbpx
skip to Main Content

Synger nye sanger om Søgne

– Etter år med pandemi, skal det bli magisk å stå på scenen i Amfiet på Søgne gamle prestegård og synge Sanger om Søgne, smiler Benedikte Sofie Ribe, en av solistene som fredag, lørdag og søndag er med når det populære syngespillet atter en gang skal fremføres, i år også med nye tekster.

 

– Det er jo det å kunne stå foran et publikum å synge, som jeg har savnet. Det er bare så godt å ha kommet i gang igjen, sier hun.

Hun gleder seg veldig til å stå på scenen i bygda hvor hun selv vokste opp, og håper det kan bli en god og fin dialog mellom musikere, sangere og publikum.
– Når man står på en scene, merker man fort om det er et godt publikum vi har foran oss, eller om publikummet er mer tilbakeholdne. Å stå på en scene og formidle noe, er av seg selv, å gi energi. Hvis publikum responderer med å gi energi tilbake, er det veldig stas og givende. Som utøvere er vi avhengig av et godt publikum slik at konserten blir en bra opplevelse for alle, sier hun.

Gleder seg

Forestillingen Sanger om Søgne ble ufremført første gangen for 25 år siden, i 1997. Planen var opprinnelig å vise forestillingen på nytt både i fjor og i forfjor, men pandemien og strenge smittevernregler gjorde at det hele måtte utsettes.
– Vi har fått god tid til å øve, tekstene har for min del blitt modnet enda mer, sier Ribe.

I de siste dagene inn mot forestillingen har det vært ekstra mye øving. Ribe sier alt tegner til at dette skal bli bra.
– Jeg gleder meg til å synge sammen med Sveinung Hølmebakk fra Nordic Tenor, og de lokale artistene Amalie Lassen, Marit Nodenes Heggeland og Jan Erik Heggeland, og ikke minst prosjektkoret, barnekoret og dansere fra Søgne dans, samt Anne H. Balsnes som skal dirigere og Karin Moe Hennie som har regi og koreografi. Vi er en fin gjeng.

En del av identiteten

Noen av sangene synges solo av artistene, noen som duett og noen hvor hele ensemblet er med. Selv skal Benedikte Sofie Ribe blant annet synge «Søgneelva», «Når det blir kveld» og «Me kank`je sei at mi lier det», en sang med kommunesammenslåingen som tema.

– Det er godt å forholde seg til søgnetekster som dette når man selv bor i Oslo. Søgne er jo en del av vår og min identitet og de verdiene vi har fått i bygda vår. Det er viktig å holde fast ved når vi er en del av en storkommune. Vi må ikke glemme hvor vi kommer i fra og hvor vi har vokst opp. Sangtekstene får en til å reflektere over livet vi har levd i Søgne, så sånn sett er det alltid godt å ha en musikalsk reise som gjør at man kommer hjem. Vi må ta vare på bygda vår og prøve å være positive selv om det har vært en utvikling, og endringer har funnet sted. Det er viktig å bruke energien vår på å gjøre det beste ut av situasjonen slik den er blitt, sier hun.

Sangpedagog på UiA

Mye har skjedd i livet til Benedikte Sofie Ribe under pandemien. Da alt ble stengt ned, måtte hun gå nye veier. Hun fikk først et vikariat som sangpedagog på UiA. Etter halvannet år som vikar, fikk hun i mars fast ansettelse i en 50 prosents stilling ved vårt lokale universitet.

Ettersom familien bor i Oslo, pendler hun frem og tilbake.
– Jeg har 15 sangstudenter, både på bachelor- og masternivå, som får sangtimer både individuelt og i en masterclass en gang i uken, hvor elevene synger for hverandre. Det er fantastisk å følge utviklingen som de unge sangtalentene har, både menneskelig og musikalsk, sier Benedikte Sofie Ribe.

 

Back To Top