fbpx
skip to Main Content
Foto: Daniel Schjött

Se de nye løvene

Fakta:
  • Art: Panthera leo
  • Engelsk: Lion
  • Utbredelse: Afrika og India
  • Leveområde: Savanne, åpent skoglandskap, steppe, halvørken og fjell
  • Føde: kjøtt som blant annet sebra, gnu, antiloper og impalaer
  • Vekt: 120 – 250 kilo
  • Levealder: 10 – 20 år
  • Drektighetstid: 100 – 119 dager, ca. 3,5 måneder
  • Antall unger: 1 – 6 unger
  • Status: Sårbar (IUCN Red List)

I mai ankom de to nye løvene Dyreparken, en hannløve og en løvinne. Det nye avlsparet, som begge er tre år gamle, er starten på en ny løveflokk. Begge er tildelt parken etter en anbefaling fra det internasjonale bevaringsprogrammet de er en del av. Du kan se dem på video under artikkelen.

 

Frem til i dag har løvene brukt tiden til å bli kjent med sitt nye hjem, og gradvis blitt introdusert med hverandre.
– Det er veldig gøy å se at de to nye løvene Mufasa og Kira allerede har funnet seg godt til rette her hos oss. De går veldig fint sammen, og har til nå blitt kjent med hverandre innendørs. I pinsehelgen kom endatil Kira opp i brunst, det har vært relativt heftig med fire døgn med mange paringer. Det er spennende! I dag har de vært sammen ute for å utforske det største uteområdet, og det har gått kjempefint! Vi dyrepassere gleder oss veldig til å jobbe videre med disse flotte løvene sier en fornøyd dyrepasser Olav Åsland.

Parer seg

Løvinnen kommer fra en dyrepark i Belgia, og heter Kira. Hannløven har fått navnet Mufasa, som betyr konge på swahili, og kommer fra en dyrepark i Frankrike.
– Siden Kira og Mufasa er del av et bevaringsprogram for løver er det ønskelig at de skal få unger. De fant jo raskt tonen, og spennende at det allerede har vært paring her, sier biolog Helene Axelsen.

Bevaringsverdige

Fra før av har Dyreparken tre løver; løvinnene Kiara, Nala og Lea, alle 14 år gamle. Løvene er sårbare på IUCNs rødliste. Hovedtrusselen er tap av leveområder, mangel på byttedyr og jakt. Derfor er løvene er en del av et bevaringsprogram, og målet for programmet er å ha en sunn bestand av løver i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden.

Om Løver

Løven er det eneste kattedyret som lever i flokk. En flokk kan inneholde alt fra to til 40 dyr. Løvene liker seg på steder hvor mattilgangen er god. Det kan være savanne, steppelandskap, halvørken, eller andre steder hvor det er sebra, gnu og andre byttedyr. Løver spiser alt den kan fange og drepe. Viktige byttedyr er gnu, impala, antiloper, bøfler, villhunder, sjiraffer og sebraer.

Back To Top