fbpx
skip to Main Content

Nå blir det matfestival

Fredag 8. og lørdag 9. juli kan du få smaken på Sørlandet igjen. Da inntar Sørlandets Matfestival Festningen med mat, drikke og underholdning.

 

Svend Åge Lauvrak

Det blir street food fra ulike verdensdeler, iskrem, spekemat, boblevaffel, godteri, lapper, ulike brygg, bakervarer, grillmat, konservert sjømat, sjokolade, lefser og mye annet.
– Det er lagt opp til rundt 40 utstillere i år, forteller mannen bak det hele, Sven Åge Lauvrak.

Kortreist og langreist

De fleste utstillerne sies å komme fra Agder. Det blir dermed fokus på kortreist mat.
– Det blir også utstillere fra Valdres, Sogn- og Fjordane, Bergen og Stavanger med mer, røper Lauvrak, som selv er kristiansander.

Det hele startet i 2019 på Torvet.
– Vår visjon har jo hele tiden vært å ha det her nede, men kommunen var veldig opptatt av at det skulle skje ting på Torvet. Da hadde vi 50-60 utstillere, men opplevde at det ble utfordringer med logistikken fordi det ble trangt om plassen. Vi hadde ambisjoner om 5000 besøkende men talte 17 000 i løpet av to dager.

Stemning

I fjor og forfjor ble det ikke noe festival, som følge av pandemien. Han satser på en mer innbydende festival i år.
– Dette er jo en unik plass og blir altfor lite brukt. Den er sentrumsnær og samtidig veldig spesiell. Det var jo her ting foregikk i riktig gamle dager. Derfor tenker jeg at dette området er egnet til å bidra til den rette stemningen. Vi kunne ikke ha funnet en bedre plass og får mange positive tilbakemeldinger på at det endelig skjer noe her igjen.

Starter utenfor Festningen

Festivalområdet begynner nede ved strandpromenaden.
– Her blir det liflige dufter fra varmmat. Det blir også muligheter for å kjøpe med seg mat hjem, gjerne også delikatesser du ikke finner i butikken. Hele området blir å regne som barområde. Om det blir smaksprøver, er det opp til bodene å bestemme.

Det blir selvsagt muligheter for å nyte maten sittende ved et bord.
– Innendørs vil utstillerne stå langs veggen slik at det blir plass til å gå og sitte innendørs.

Inspirert av utlandet

Inspirasjonen er hentet fra matfestivaler i utlandet.
– Når vi ser hva de får til i andre større byer, og hvordan det fenger så mange folk, lurer jo man på hvorfor dette ikke finnes i vår by fra før, som er hovedstaden på Sørlandet. Byen fortjener dette, ikke minst alle matprodusentene fra distriktet her.

Satser på vekst

Festivalsjefen har måttet takke nei til flere utstillere i år.
– Vi ønsker ikke flere utstillere som lager og selger det samme. Vi øsker mangfold på det vi viser fram. Vi har holdt litt igjen med plassene for å kunne søke oss fram til de virkelig spesielle, men vi håper og tror festivalen kan vokse. Vi er allerede i dialog med samarbeidspartnere for fremtidige festivaler.

Han ønsker ikke å røpe for mye ennå, men vedgår at det er krefter som ønsker et ytterligere fokus på lokal mat. Om det blir utvidelse, har de Tresse å benytte seg av, samt resten av strekket bort til Fiskebrygga.

Aktiviteter for små og store

På dagtid blir det aktiviteter for barn med ansiktsmaling mellom klokka 13 og 15 begge dagene. Det blir grilling med de prisbelønnede Gourmetguttene med grilling av Smores, blant annet. Det blir også «lappeverksted» hvor barna kan steke sine egne lapper. I tillegg blir det en skattejakt etter Sørlandsgullet.

For de voksne blir det kåring av Norges chili-mester.
– Da kommer Chili-Claus fra Danmark for å avholde spisekonkurranse hvor man kan tevle mot den eksisterende mesteren. I tillegg vil en DJ stå for musikk som passer til stemningen gjennom festivalen.

Konsertene er avlyst på grunn av mangel på frivillige.

 

Back To Top