fbpx
skip to Main Content

Fremdeles er mange usikre til sjøs

Fakta: Lokale skadetall for Agder

Så langt i år har Gjensidige registrert flest antall skader fra båteiere i Kristiansand, Arendal, Grimstad og Lindesnes.

Flere kommuner i oversikten under.

KOMMUNE_NAVN

Ant Meldte

Kristiansand

42

Arendal

14

Grimstad

12

Lindesnes

11

Risør

5

Tvedestrand

5

Vennesla

4

Flekkefjord

3

Bykle

2

Farsund

2

Froland

2

Birkenes

1

Evje og Hornnes

1

Gjerstad

1

Lyngdal

1

Kvinesdal

Lillesand

Sirdal

– Gjensidige har spurt båtfolket om deres forståelse av sjøkart enten på papir eller digitalt. Selv om mange svarer at dette kan de, er vi mest bekymret over alle de som ikke kan lese og forstå et sjøkart, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

I «tidligere» Vest-Agder svarer 27 prosent av båteierne at de har en dårlig forståelse av sjøkart, mens 71 prosent mener de leser sjøkart svært godt eller ganske godt. Selv om usikkerheten fortsatt er stor, er likevel båtfolket på Vest-Agder blant landets flinkeste til å navigere seg rundt holmer og skjær. Det er Ipsos som har foretatt undersøkelsen for Gjensidige. Det er langt flere menn enn kvinner som sier de har god kunnskap om dette.
– Stol ikke kun på at elektroniske hjelpemidler som kartplotter, GPS og autopilot alltid fungerer, advarer Voll. Han mener de er svært viktig å ha en backup med papirkart og kompass i båten og kunne bruke disse.

I år har Gjensidige mottatt melding om over 110 små og store båtskader på Agder med utbetalinger på 4 millioner kroner. 75 prosent av alle disse skadene er grunnstøtinger og sammenstøt. Det er også viktig å se ut av «vinduet» for å sjekke om kartet og omgivelsene stemmer med hverandre.
– Oppskriften på en trygg og god båtsesong behøver ikke å være komplisert. Ta hensyn til omgivelsene, senk farten, styr unna alkohol, bruk redningsvest og ikke minst, bruk hodet, avslutter Voll.

Eksempler på skader i sommer:

  • Traff stake – Litt større fritidsbåt tøffet rolig rundt i 5 knopp i kjent farvann. Kunden var båtvant, men litt uoppmerksomhet gjorde at båten kjørt rett på en stake og skadet skroget. Skadeomfang på 65.000 kroner
  • På havets bunn – Nord i landet. Motorbåt 32 fot til 1,5 millioner kroner kjørte på skjær og sank. Forliset skjedde på åpen sjø og dypt vann. Båten ligger på havets bunn og ennå ikke lokalisert. Ingen personer skadet.
  • Trenger hjelp – Båtforhandlere forteller om ferske båteiere som ber om at båten blir kjørt «hjem til egen brygge» på grunn av at de selv har manglende kunnskap om det å føre en båt.

 

Back To Top