fbpx
skip to Main Content
Anniken Bjørnstad Schjøtt inviterer til minneutstilling for sin mor, i morgen kl.17i lokalene til Prestegårsmalerne på Søgne gamle prestegård.

Minneutstilling for Ellen Stensholt Bjørnstad

Søndag kl. 17.00 inviterer datteren Anniken Bjørnstad Schjøtt til en minneutstilling på Søgne gamle prestegård hvor arbeidene til moren Ellen Stensholt Bjørnstad i lokalene til Prestegårdsmalerne.

Av Ivar Eidsaa

Ellen Stensholt Bjørnstad var i en årrekke aktiv og en del av Prestegårdsmalerne, og da hun døde i mai etterlot hun seg en mengde med bilder.

– Det er fin måte å ære mors minne på, sier datteren Anniken Bjørnstad Schjøtt om sin mor som etter mange års sykdom gikk bort i mai i år.

Syk i mange år
– Mor var syk i mange år, og sykdommen forverret seg kraftig de siste fem årene av hennes liv. Det siste hun fikk, var en hjernebetennelse, og hun slet mye med ettervirkningene av en kreftsykdom hun fikk for 20 år siden, med senskader og følgefeil, forteller Anniken Bjørnstad Schjøtt.

– Det var godt at hun fikk slippe mer smerter, men samtidig var et vondt å miste, sier hun stille.

Det å komme sammen med de andre malerne som kaller seg Prestegårdsmalerne betydde mye for Ellen Stensholt Bjørnstad. Det å komme sammen med andre og skape noe, satte hun stor pris på.

Etterlot seg mange bilder
– Da hun flyttet til Søgne, var det miljøet som er her, og med venner hun fikk, som ble så viktig. Å finne kreative mennesker som delte mye av det hun syntes var givende, betydde utrolig mye for henne, sier datteren.

  • Artikkelen fortsetter under bildet.
Anniken Bjørnstad Schjøtt, Bente Lill Kallhovd Andresen og Anne Lise Arntsen med noen av bildene til Ellen Stensholt Bjørnstad.

Ellen Stensholt Bjørnstad etterlot seg mange bilder, og spørsmålet var hva som burde gjøres med bildene. Bente Lill Kallhovd Endresen, også hun aktivt med i Prestegårdsmalerne, foreslo at det kunne lages en minneutstilling, hvor besøkende ble invitert til å gi en symbolsk sum på bildene.

– Vi har satt en minstepris på 200 kroner, hvis noen ønsker å gi mer, så er de velkomne til det. Alt som kommer inn skal gå til Kreftforeningen, som var en hjertesak for mor, sier Anniken Bjørnstad Schjøtt.

Begynte å male som barn
Hun forteller at moren har malt så å si hele livet. Som barn malte hun mye på porselen. Etter hvert begynte hun å male på lerret.

I sitt sivile liv arbeidet hun som interiørarkitekt, og hun tegnet mye på frihånd og fikk leve ut drømmen om å kunne leve av å være kreativ.

Da familien flyttet til USA i 1998, kunne hun ikke jobbe fordi hun manglet arbeidstillatelse. Da begynte hun på kunstskolen og fullførte en treårig utdannelse der.

– Mor hadde mange tanker som hun uttrykte gjennom det å male. Både tanker som hun fikk bearbeidet, men også mye av det hun så og opplevde. Hun var uvanlig kreativ, var veldig engasjert og det kom til uttrykk i bildene. Hun var veldig samfunnsengasjert og flink til å diskutere.

– Det viktigste for meg er at de som var glad i henne og likte det hun lagde, får et minne om henne som de kan ta med og henge på veggen hjemme. Det er fint å kunne dele med andre, og kan vi attpåtil få inn midler til hjertesaken hennes, hadde det vært veldig fint, sier Anniken Bjørnstad Schjøtt.

Minneutstillingen åpner kl. 17.00 søndag og er åpen fram til kl. 20.00.

Anniken Bjørnstad Schjøtt inviterer til minneutstilling for sin mor, i morgen kl.17i lokalene til Prestegårsmalerne på Søgne gamle prestegård.
Back To Top