fbpx
skip to Main Content
Lørdag 26. november står Uriah Heep på scenen i Kilden.

Uriah Heep: Gamle rockehelter inntar Kilden

Det kommer garantert til å svinge når det legendariske engelske rockebandet Uriah Heep kommer til Kilden lørdag 26. november!

Av Ivar Eidsaa

Helt siden de startet opp i 1969 har Uriah Heep vært et av de viktigste bandene innen engelsk hardrock. Debuten Very ‘eavy … Very’ umble fra 1970 anses med rette som en klassiker, og det samme gjør plater som Demons And Wizards og Wonderworld. Det siste albumet «Living The Dream» kom i 2018.

Bandet slo virkelig an. På mangt et tenåringsrom snurret albumene til Uriah Heep. Låter som Lady in Black, Gypsy, Easy Livin`, July Morning og Free Me, var bare noen av låtene som enhver rockeinteressert tenåring kunne synge med på.

Over 40 millioner album
Navnet er hentet fra en figur i Charles Dickens’ roman David Copperfield. Bandet hadde sin storhetstid fra 1970 til 1975 da David Byron og Ken Hensley var medlemmer. Uriah Heep har solgt over 40 millioner album verden over.

Det har vært mange utskiftninger av bandmedlemmer på starten og i senere tid, men fra 1986 til 2007 var besetningen den samme i mange år. Gitaristen Mick Box, som har vært med siden starten i 1969, har klart å holde liv i bandet.

Very ‘Eavy …Very ‘Umble
Uriah Heep ble startet høsten 1969 fra restene av de to bandene The Gods og Spice. Et uttrykk Copperfield-karakteren Uriah Heep ofte brukte var «very ‘umble», så debutalbumet som kom i 1970 fikk navnet …Very ‘Eavy …Very ‘Umble. Orgel og gitar-sounden var dominerende, det ble også deres varemerke i mange år fremover.

Salisbury, som kom i 1971, var deres andre album og var litt mer progressivt. Tittelsporet var over 15 minutter langt.

Gjennombrudd
Det var først med sitt tredje album som også ble utgitt i 1971, Look at Yourself, at bandet fikk sitt store gjennombrudd. Albumet inneholder det over ti minutter lange sporet July Morning hvor de siste fireminuttene er mer eller mindre en sammenhengende virtuos orgelsolo, der Manfred Mann ifølge inner-omslaget benytter sin nye Moog synthesizer for første gang på en innspilling. Uriah Heeps manager Gerry Bron mente Manfred Mann ikke bare spilte en viktig rolle i studioopptaket, men spilte også en avgjørende rolle i den videre utviklingen av gruppens musikk. Også tittelsporet ble en av Uriah Heep mest kjente sanger. Albumomslaget har et foliespeil på forsiden som henspiller på tittelen.

Denne høsten skal Uriah Heep gjøre en noe forsinket 50 -årsjubileumsturné, og da får publikum sjansen til å oppleve dette, for å si det mildt, legendariske og klassiske rockebandet, som vil gjøre en helaftens forestilling med ekstra lang konsert!

Turnelisten for Norge ser slik ut:

  1. november 2022: Sentrum Scene, Oslo
    26. november 2022: Kilden, Kristiansand
    27. november 2022: Stavanger Konserthus, Stavanger
    28. november 2022: Røkeriet USF, Bergen
    29. november 2022: Olavshallen, Trondheim

 

 

 

Back To Top