fbpx
skip to Main Content
Boken er spekket med flotte naturbilder. Foto: Privat.

Arild Heimdal – naturfotografen fra Søgne

I mange, mange år har Arild Heimdal tatt bilder av natur og dyr i norske skoger og fjell. Slikt blir det bok av, og med elgen som hovedtema.

Av Ivar Eidsaa

Han begynte tidlig med turer i skog mark. Aktive foreldre tok med Arild på sine utflukter, og en opplevelse da han var fire år gammel satte spor.

– Vi fikk se elgen på nært hold, og det gjorde inntrykk, minnes han.

Han ble fascinert av dette store dyret, og interessen toppet seg i en tid hvor Sverre M. Fjeldstad Naturmagasinet var et fast innslag på sendeplanen til NRK. Programmene stimulerte interessen enda mer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Arild Heimdal på en av sine mange turer i norsk skog og villmark. Foto: Privat.

Stor og mektig
Aktiv i skog og mark har han vært siden, og fotoapparatet er alltid med. Det å skulle få fanget dyr og fugler til minnekortet har vært en inspirasjon i seg selv.

– Jeg har sett mange dyr på turene; hjort og rådyr, hare og rev, store og små fugler, insekter og sommerfugler, men elgen har liksom ligget mitt hjerte nærmest. Elgen er stor og mektig, ikke mins oksene med sine flotte revir. Det er vel ikke uten grunn at elgen kalles skogens konge, og elgkuene skogens dronning, mener han.

Et tålmodighetsarbeid
Det er noe eget å skulle gå på tur, og finne en topp eller en glenne i skogen og sette seg til for å vente og observere. Kanskje dukker elgen opp i dag, eller når han på en topp får øye på en elg gjennom kikkerten. Da starter en tålmodig jobb med å nærme seg elgen, sørge for at vinden treffer ham i front, for snur vinden og elgen får ferten av naturfotografen, forsvinner muligheten til å komme nær nok til å få de virkelige blinkskuddene.

– Så det kan være et tålmodighetsarbeid av en annen verden, men det er jo også en del av turen og selve naturopplevelsen, mener han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forsiden på Arild Heimdals bok «Møte med elg i norske skoger og fjell».

Ulike adferdssituasjoner
– Det spesielle er å komme nær nok til at det blir mulig å kunne få tatt en bildeserie av elgen i dens adferdssituasjoner for å forstå mer av hvordan elgen oppfører seg og reagerer.

Turen har vært særlig vellykket når han har fått fotografert en lengre serie; når den ligger nede, gresser, drikker vann, når kalven dier mel og okser i kamp om revir og retten til å parre seg med elgkua.

Gjennom årenes løp har han samlet et uttall bilder, så utvalget med elg i ulike situasjoner er blitt mange. Det var da tanken kom om å samle bildene, lage noen tekster som passet til, og gi ut det hele som bok.

– Det er noe egen å skulle komme naturen og dyrene som lever der på nært hold, sier Arild Heimdal. Turer i skog og utmark i Søgne, i Kristiansand og Setesdal, er det blitt mange av. Og i jakten på de optimale motivene, har elgturene også blitt lengre, til sågar Dovre og Trøndelag, Nordland og Troms, helt til Alta. Med andre ord bilder av elg langs kysten, i innlandet, i skogsterreng og på fjell og vidde.

Flere gode blinkskudd
Noen solide blinkskudd er det blitt. Som da han oppdaget flere elg på en og samme gang. Dyrene lå i gresset, reiste seg etter hvert, og blinkskuddet kom da elgoksen stod tett inntil elgkua som på sin side hadde to kalver som diet.

– Fire elg på et og samme bilde som dette, er det ikke ofte man opplever, smiler han.

Boken er innholdsrik, med bilder både av hjort, rådyr, orrhane, dådyr, fugl, rev og hare, men med en overvekt av elg, sier Arild Heimdal.

Boken er fersk, så fersk at den er akkurat er ankommet fra trykkeriet. I første omgang kan boken bestilles av Arild Heimdal direkte, på hans egen hjemmeside, arildheimdal.no

Back To Top