fbpx
skip to Main Content
Vera Nystad fra Søgne vant sin klasse da Berlin Marathon gikk av stabelen denne helgen.

Vera Nystedt fra Søgne er blitt tildelt Gullskoen – verdensledende i sin klasse!

Magasinet Kondis har tildelt Gullskoen for 2022 til Vera Nysted fra Søgne som dermed har havnet i et eksklusivt selskap, sammen med Karoline Bjerkeli Grøvdal og Jakob Ingebrigtsen som årets beste langdistanseløpere.

Av Ivar Eidsaa

Det er styret i «Kondis – norsk organisasjon for kondisjonsidrett» som står bak kåringen som også omfatter årets junior- og veteranløper.

På veteransiden gikk altså Vera Nystedt til topps i kåringen hun har vunnet to ganger tidligere.

Verdensledende i sin klasse
Prisen til årets veteranløper (40 år +) tildeles beste resultat målt etter de internasjonale veterantabellene (WMA), uttrykt i prosent av verdensrekordnivå. Snittet av tabellen fra 1994 og 2020 brukes. I tillegg til baneløp på 5.000 og 10.000 meter teller kontrollmålte løp på distansene 5 km, 10 km, halvmaraton og maraton.

I begrunnelsen for tildelingen skriver Kondis at Vera Nystad også i 2022 har prestert en serie av tider på maraton som er verdensledende i sin aldersklasse, og hun har også forbedret sin egen verdensbestetid i klasse K75-79 år.

Den gamle rekorden hennes var på 3.39.51 fra veteran-NM i Jølster i 2021, mens hun ett år eldre løp på nær utrolige 3.38.56 i Berlin Marathon.

– Det er en tid som gir 101,58 prosents skår ut fra vår bruk av veterantabellene. Det kan her bemerkes at slik veterantabellene er laget, så tilsvarer 100 prosent kun et approksimativt eller tilnærmet verdensrekordnivå, slik at prestasjoner som gir skår over dette ikke nødvendigvis tilsvarer en verdensrekord eller verdensbestetid selv om de selvfølgelig også kan og i de fleste tilfeller vil gjøre det, skriver Kondis.

I tillegg til løpet i Berlin har Vera Nystad så mange som ni andre maratonløp som gir godt over 90 prosent WMA-skår. Hun har videre satt norsk rekord i klasse K75-79 år på 10 km med 51.40 fra Stadionmila i Kristiansand.

Vera Nystad ble også kåret til årets veteranløper i 2017, den gang som løper i klasse K70-74 år, og som nevnt også i 2021.

Etter en suveren 2022-sesong er Vera Nystedt fra Søgne blitt tildelt Gullskoen av Kondis.
Back To Top