fbpx
skip to Main Content
Foto: Vest-Agder-museet.

D/S Hestmanden på sommerseilas langs norskekysten

Alt ligger foreløpig til rette for nok et vakkert eventyr langs norskekysten for D/S Hestmanden i sommer.

Av Ivar Eidsaa

– I år vender vi baugen østover, skriver D/S Hestmanden på sin egen Facebook-side.

Seilingsplanen er under utarbeidelse og begynner sakte, men sikkert å ta form. Flere havner er på plass og blant dem kan nevne for eksempel nevne Oslo, der skipet blir liggende i to uker i slutten av juli.

Spennende arrangementer, foredrag og konserter er alt under utarbeidelse, og det vil naturligvis være åpent skip i havnene vi besøker også i år!

Bildet under dette avsnittet i artikkelen er tatt fra en annen gang, da D/S Hestmanden var i Oslo, nemlig på Akers Mek. verksted i 1946-47. Det var da D/S Hestmanden ble bygget om fra å ha kullfyrt til å få oljefyrt maskin. Det var også her Hestmanden fikk den nye fasongen på overbygget.

Fra Aker Mek Verksted. Foto: D/S Hestmanden.

D/S Hestmanden ble bygget i 1911 i Bergen for Vesteraalens Dampskibsselskab. I fredstid har skipet hovedsakelig fraktet folk og gods opp og ned norskekysten. Under begge verdenskrigene ble D/S Hestmanden brukt til den risikofylte konvoifarten, men klarte seg gjennom to verdenskriger og fikk ry på seg som et særdeles heldig skip.

I etterkrigstiden seilte D/S Hestmanden på ulike oppdrag både utenriks og innenriks fram til 1979, da skipet ble berget fra opphugging. Etter flere tiår med restaureringsarbeid ble skipet døpt på nytt i 2011.

I 2017 åpnet det for publikum, både som seilende museum, hvor båtens historie formidles i utstilling, og som Norsk krigsseilermuseum som formidler den dramatiske historien til sjøfolk på norske skip under to verdenskriger. D/S Hestmanden byr på både autentiske filmklipp fra krigen og et dykk ned i Krigsseilerregisteret.

Mer om skipets historie kan leses her.

Back To Top