fbpx
skip to Main Content

Utfordringer i Kilden teater og konserthus

Kilden teater og konserthus har i 2022 gått fra full nedstengning til full jubel. Samtidig som optimismen er tilbake, må Kilden nedbemanne med 12-15 årsverk. Landets nest største scenehus etter Operaen i Oslo sliter med at staten ikke betaler for lønns- og prisvekst.

 

– Det gikk fra full nedstengning til full jubel i 2022. Vi hadde 562 arrangementer mot normalt rundt 800 arrangementer i året, sier direktøren ved Kilden, Harald Furre.

Furre forteller at driftsåret 2022 startet i januar, der nyttårskonserten ble sendt digitalt.
– Norge åpnet opp og vi har hatt kjempesuksess med forestillingene Heimanifra, som ble sett av over 10.000 mennesker, Andrea Bocelli og Kristiansand Symfoniorkester på Bystranda med nesten 11.000 publikummere, og teaterstykket «Like til Betlehem» som solgte over 14 tusen billetter.

Det har vært litt av hvert av utfordringer for Harald Furre som ble ansatt i sin stilling som direktør den 13. mars 2020, dagen etter Norge ble nedstengt grunnet pandemien.

– 2022 var et år med masse innhold. Vi merket fortsatt litt Covid-effekt og særlig for symfoniorkestret – den største avdelingen, som ble holdt i full drift under hele pandemien. I 2021 hadde vi en million digitale seere. Med den digitale satsingen vil tilstedeværelsen styrkes ytterligere og gi kulturopplevelser også til de som ikke kan delta fysisk, sier Furre.

Må redusere med 10-15 ansatte

Kilden teater og konserthus gikk med underskudd i 2022 og må nedbemanne fordi staten ikke betaler for lønns- og prisvekst. Antall årsverk i løpet av 2023 må ned med 10 til 15, opplyser Furre. Direktøren mener de får tildelt for lite penger.

– Vi må redusere kostnader for å få balanse i driften og for å håndtere vedlikehold av bygg og utstyr i årene som kommer. I 2022 slet vi med ettervirkninger av korona, høye strømpriser, høy prisstigning og et dyrt lønnsoppgjør. For lite offentlige midler er også med på å gjøre situasjonen vanskelig. Den økonomiske situasjonen skyldes særlig at bevilgninger fra stat, fylket og kommunen ikke kompenserer for lønns- og prisvekst, hevder direktøren.

Kulturbedriften ligger an til å gå med 8-10 millioner i underskudd i 2022.

Kostbart vedlikehold

Kilden teater og konserthus er et av Nordens mest spennende miljøer for profesjonell scenekunst og musikk. Kunsthuset rommer Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Teater, Kilden Dialog, Kilden Opera og Kilden Kultur.

Kilden har et bruttoareal på 16 500 kvadratmeter og er tungt finansiert av det offentlige. Drifts og vedlikeholdsutgiftene er store for det elleve år gamle bygget. Omkring 200 000 mennesker besøker hvert år bygget som rommer fire saler, med plass til 2270 publikummere.
– Bare å lakke og vedlikeholde bølgeveggen regner vi med vil koste 2,5 millioner. Vi har også mye teknisk utstyr som må vedlikeholdes og skiftes ut, forteller Furre.

Optimisme

Det er likevel optimisme å spore til tross for oppsigelser og røde tall.
– Det går slag i slag med konserter og teaterforestillinger i 2023. Vi fyller salene i stadig større grad. Antall publikummere høsten 2022 var på nivå med årene før pandemien. Vi må dessverre nedbemanne noe for å sikre økonomien i årene som kommer, men er likevel i god driv og er optimister, avslutter Harald Furre.

 

Back To Top