fbpx
skip to Main Content

Fra verdensscenen til Marvika

Hun har reist verden rundt fra scene til scene, underholdt over en milliard mennesker, og blitt kjent med store stjerner. Nå er hun tilbake i hjembyen Kristiansand, hvor det hele startet. Tigrene hennes, som hun brukte i sitt sirkus-aktige magi-show, er igjen i Berlin.

 

Bak den maritime skolen i Marvika ligger et hvitt, lite trehus som tilhører den tidligere militærleiren. Innenfor er det nesten stappfullt med kunst, antikviteter og kuriositeter av eldre årgang. I en divan blant rokokko og Biedermeier finner vi Eva Julia Marthinsen, bedre kjent som Christiie.

Hun har sammen med gode hjelpere, pusset opp det gamle huset og dekorert det med lopper, skjønt her finner man ikke alminnelig skrot – her er det en tanke bak hver lille ting som finner veien inn gjennom døra, og hvert rom er dekorert som et eget værelse.

– Vi har vært på jakt etter lokaler i et år, røper artisten.

Ozon-behandles

Et showroom var ikke nok. De trengte å nå ut til et bredere publikum. Over vel et år, har de samlet en mengde ting som de ønsket plass til – alt fra møbler, malerier, pyntegjenstander, tøy, hatter, musikkinstrumenter, service og bruksgjenstander.

– Alt ozon-behandles før det settes ut i butikken. Vi reparerer, polerer og trekker gjerne om etter ønske. Jeg har jobbet som interiør- og farvekonsulent i mange år før jeg dro ut i verden med showet mitt. Vi over-restaurerer ikke, hvilket er viktig. Mange mennesker maler over gammelt treverk, hvilket jeg synes er galskap dersom det ikke er noe som er ødelagt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SIRKUS-SHOW: Eva, eller Christiie som var artistnavnet, var kjent for å opptre med løver å tigre. Foto: Alexander Erlandsen/ @lexxiphotography

Verdensstjerne

Hun hadde ett av verdens største magi-show, Eva Julia Christiie´s World of Magic and Illusion, som hun turnerte med i 30 år. Showet involverte både hunder, tigre, løver, ulver, slanger, og 34 verdenspatenter. Hun var eieren, men også diva og hovedfigur i showet.
Ved et tidspunkt hadde hun 52 ansatte. Hun hadde også ansvaret for dyr som skulle være med på filminnspillinger. Showet startet som et sommershow i Kristiansand. Det var en stor produksjon som til sammen rakk å underholde 18 millioner publikummere. En milliard har sett det på TV, og showet har sanket flere gullpriser.

– Jeg var i forhandlinger med Michael Jackson før de store rettsakene mot ham startet, om et samarbeid hvor vi skulle være fem år i Las Vegas, forteller illusjonisten som har bodd i flere forskjellige verdensmetropoler.

Stylist

Før hun dro ut i verden innredet hun hjem og butikker i Oslo, Drammen og Hurum i noen år. – Jeg var stylist og makeup-artist, og med denne bakgrunnen kunne jeg også designe mitt eget show – inkludert kostymer og sminke, sier Marthinsen.

Hun hever at det er kjærligheten til gjenbruk og vakre, gamle gjenstander som ledet henne til å åpne en bruktbutikk med fokus på kvalitet.

– Tingene trenger ikke å være perfekte. Ikke alt er dyr kunst – her er noe for alle lommebøker. Det er godt håndverk jeg er glad i. Her finner du ekte vikinghorn som ellers bare er å finne på museum. Her er også flotte drikkeglass til 10kr stykket og alt imellom.

Kunstkjenner

Showet var begynt å gjøre henne sliten. Hun hadde også en gammel mor i Norge å ta vare på. Etter å ha drevet hundeoppdrett og hundefrisør, ønsket hun å begynne å jobbe med antikviteter igjen. Tigrene ble igjen i Berlin.

– Jeg hadde noen klienter på 80-tallet som jeg kjøpte inn kunst for, i millionklassen. En del kunstforståelse ligger i bunn. Jeg likte ikke bruk-og-kast-mentaliteten i Norge, og valgte derfor å åpne bruktbutikk.

Christiie AS, er navnet på forretningen. Her finner man antikviteter, retro og vintage.
– Vi henter dødsbo og vasker i den forbindelse. De mest unike tingene finner vi hos samlere. Vi jakter også på spesielle gjenstander for samlere. Vi holder på å lage kataloger over fransk kunst og aktiviteter for spesielt interesserte.

Comeback

Den 30. juni gjør Christiie comeback med dinner-showet Oh, la la Paris, i selskapslokalene i Marvika.
– Da får en også oppleve store entertainere fra hele verden. Kristiansand trenger noe mer underholdning enn Kaptein Sabeltann.

Back To Top