fbpx
skip to Main Content

Pirolts utsmykker Knuden

– Erik Pirolts kunst i Knuden inspirerer til kreativitet og godt humør

Et lekent univers med dyr som et sted stikker armen inn i veggen, og hvor armen dukker opp i en annen del av bygget: Erik Pirolts utsmykning av Knuden – Kristiansand kulturskole, inspirerer til kreativitet og godt humør.

 

– Vi i kunstkomiteen er svært godt fornøyd med resultatet. Det fremholdt Erik Sandsmark, arkitekt og prosjektsjef i Kristiansand kommune, da Erik Pirolts utsmykking av Knuden – Kristiansand kulturskoles nye bygg på Silokaia ble markert. Sandsmark har ledet kunstutvalgets arbeid med utsmykking av den nye storstuen til kulturskolen.

Sanselighet

I 2021 landet kommunens kunstutvalg på den lokale kunstneren Erik Pirolt til å utsmykke det nye kulturskolebygget på Silokaia. Ideen bak kunsten til Pirolt på Knuden handler om hvordan man kan dykke inn i den kreative dimensjon og hvordan en ny verden åpner seg.

– Et så fint bygg fortjener fin kunst. Kunstutvalget har vært opptatt av at kunsten skal være identitetsskapende, at den skal engasjere og at den skal skape refleksjon. Den skal også kunne kommunisere både på sanselighet på et intellektuelt plan, men også på tvers av sosial og faglig bakgrunn, religion og alder, sier Sandsmark.

– Kunsten skal være noe alle kan forholde seg til, og det har Erik Pirolt klart med kunsten som nå utsmykker det nye bygget til Knuden – Kristiansand kulturskole, legger han til.

– Arbeidet fra Erik Pirolt handler om å dykke ned i en kreativ dimensjon, og om hvordan den nye verden åpner seg, fortsetter han.

Erik Sandsmark og Maria Mestres fra kunstkomiteen sammen med Erik Pirolt.

Knytter bygget sammen

Skulpturene preger hele bygget. De finnes både høyt og lavt, i alle etasjer og Pirolt har klart å bruke skulpturene til å knytte bygget sammen.

Dyrene har kropper og er plassert i situasjoner som vi lett kan forstå og sette oss inn i. Som apekatten som er plassert ved inngangen. Apekatten strekker armen langt inn i veggen, men går man inn i rommet bak, finnes ikke armen der. Den kommer ut en helt annen plass i bygget, hvor apens arm tegner et selvportrett av seg selv med blyant rett på veggen.

Apekatten stikker hånden langt inn i veggen…
…armen dukker opp en helt annen plass i bygget hvor apens arm tegner et selvportrett av seg selv med blyant rett på veggen.

Som i et speil

Eller som i foajeen hvor en annen apekatt stikker hodet ned i en stor brønn, hvor apen speiler seg i vannet. Fjeset til apen dukket opp i taket to etasjer over apekatten. Eller som musen som stikker sitt hode inn i veggen og hvor hodet dukker opp i et helt annet rom i etasjen over.
Skulpturene stimulerer til lekenhet og undring, hvor vi oppfordres til å se det vi opplever fra ulike innfallsvinkler og sågar ståsted. Fargene er sterke. Materialene er i polyester og glassfiber, og skaper en fin kontrast til treverket som store deler av det nye Knuden-bygget består av. 

– Prosjektet beveger seg gjennom bygget på en humørfylt måte. Kunsten stimulerer til kreativitet og refleksjon, sier Erik Sandsmark.

– Kunsten understreker betydningen av nysgjerrighet, med både dyr og mennesker som nysgjerrige vesener. Den bruker overraskelse som et middel til å vekke nysgjerrighet og skulpturenes plassering gjør at vi stadig oppdager nye ting når vi beveger oss gjennom bygget, sier Maria Mestres, fra Mestres Wåge architects fra Barcelona, og som vant arkitektkonkurransen da Kristiansand kommune utlyste en konkurranse for hvordan den nye storstuen til Knuden skulle se ut. Mestres har også sittet i kunstutvalget.

– Vi er svært godt fornøyde med resultatet og du skal ha takk for det du har levert. Kunsten stimulerer og gjør at vi rett og slett blir i godt humør, sier Erik Sandsmark.

Apekatten som speiler seg i brønnen….
….og ansiktet som speiles dukket opp i taket over apekatten.
Back To Top