fbpx
skip to Main Content
Øystein Tjomsland-trente Tangen Bork travet enorme 1.19,4a/1609 meter da han vant under Jarlsberg Grand Prix-helgen kun 13 dager før Norgesmesterskapet på hjemmebane.
Totalt vant sørlandstreneren hele tre løp under det som er en av landets største travhelger. Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com.

Øystein Tjomslands supertraver imponerte stort før NM

Øystein Tjomsland-trente Tangen Bork travet enorme 1.19,4a/1609 meter da han vant under Jarlsberg Grand Prix-helgen kun 13 dager før Norgesmesterskapet på hjemmebane.

 

Suksesstreneren fra Søgne markerte seg sterkt under en av de aller største travhelgene på norsk jord. Hele tre seire tok hans hester på Tønsberg-ovalen, den aller største kom søndag ettermiddag da supertraveren Tangen Bork leverte et fantastisk løp i eliteklassen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brenne Braute. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

– Han blir bare bedre og bedre, og jeg ser ingen feil. Jeg tror det er veldig mye utvikling i ham, og det er kun skader som kan begrense ham. Tangen Bork er en fantastisk hest, meldte kusk Tom Erik Solberg etter at Tangen Bork rekord-forbedret seg med over ett sekund og travet fantastiske 1.19,4a/1609 meter.

Lukter klasse

Til tross for en blytung reise underveis som førstehest i andrespor, den såkalte dødens posisjon, kjempet Tangen Bork som en løve oppløpet ned og kastet mulen først på målstreken i en herlig oppløpsduell mot tet-hesten Troll Solen. Med det sikret han karrierens 22. seier i det blott 30. forsøket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brenne Braute fra seremoniplass: F.v. assistenttrener Celine Fåland Hansen og Øystein Tjomsland. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

– Dette var kjempebra! Det er tungt å gå utvendig i så stor fart. Tangen Bork tar nye nivåer og imponerer. En ting er å vinne disse løpene fra tet, men når han gjør det fra utvendig posisjon begynner det å lukte klasse, fastslo en imponert trener Øystein Tjomsland.

Perfekt oppladning til NM

To helger frem i tid venter ett av årets store mål for Tangen Bork, Norgesmesterskapet på Sørlandets Travpark. 13 dager før det braker løs på hjemmebane var det et mektig skremmeskudd å sende konkurrentenes vei. For nå viser Tangen Bork at han er best i landet, helt uavhengig av hvilket løpsopplegg som blir kastet hans vei.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grude Trygve. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

– Jeg tror det passet bra at Tangen Bork fikk «blåst seg ren» to uker før NM. Han har gått mange løp i tet, og mange har kanskje hatt et inntrykk av at han ikke er så tøff. Dette er imidlertid en fantastisk klok hest, og han har aldri gått et dårlig løp fra dødens, han har ingen problemer med å gå i den posisjonen, uttalte Solberg før han fortalte om sine drømmer for fremtiden med det som ser ut til å kunne bli en av de aller største kaldblodshestene gjennom alle tider.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Seiersdefilering med Grude Trygve. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

– Å vinne Elitkampen på Solvalla Travbana i Stockholm er den store drømmen, det er det største løpet man kan vinne. Om Tangen Bork etter hvert begynner å bevege seg ned på 1.18-tider fremover i karrieren kan det bli aktuelt å snuse på verdensrekorden, men i det store og det hele betyr ikke det så mye, fortalte seierskusken med krav på å bli trodd.

Verdensrekorden for kaldblodshester innehas av svenske Järvsöfaks og lyder 1.17,9a/1640 meter, satt på Gävle i Sverige tilbake i 2005.

Potensiell årgangshest

Tjomsland innledet helgen på beste vis med å vise frem to store talenter i juniorene Brenne Braute og Grude Trygve. Førstnevnte vant i det som var hestens debutløp, i tøff oppløpskamp med en annen Tjomsland-traver, Nelson Dorris. Nelson Dorris slo imidlertid på en kjedelig galopp før mål og Brenne Braute stakk av med seieren på veldig fine 1.30,7/2100 meter.

– Brenne Braute er en potensiell årgangshest og en som skal være med i de større løpene. Vi prøver oss i det svenske Kriteriet, jeg tror han kan være topp tre av mine hester fra denne årgangen. Han viste en voldsom speed ned den siste langsiden da han var ned på 1.21 i 200 meter, fortalte Tjomsland.

Har kommet sent, men godt

Fire år gamle Grude Trygve har kommet sent, men svært godt. Han debuterte med seier i desember i fjor, og denne sesongen har den svarte hingsten slått ut i full blomst. Fredag tok han sin åttende seier i det 10.forsøket da han travet fine 1.27,2/2120 meter for sin gul- og svartkledde trener.

– Han fikk en hard reise, men det ble veldig enkelt til slutt. Grude Trygve var ordentlig god i dag. Han kom i gang med treningen først et stykke ut i 2-årssesongen, men har vist voldsom utvikling. Vi kan begynne å tenke litt på Derby nå i hvert fall, fastslo Øystein Tjomsland med et smil etter løpet.

Øystein Tjomsland-trente Tangen Bork travet enorme 1.19,4a/1609 meter da han vant under Jarlsberg Grand Prix-helgen kun 13 dager før Norgesmesterskapet på hjemmebane.
Totalt vant sørlandstreneren hele tre løp under det som er en av landets største travhelger. Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com.
Back To Top