fbpx
skip to Main Content
Blue Insularis (Trimeresurus insularis) is venomous pit vipers and endemic species in Indonesia. The color is unique, namely turquoise blue.

Et mangfold av dyr i ny attraksjon åpnet i slutten av juni

Denne sommeren åpnet Terrariet med over 50 ulike dyr og flere helt nye arter i Dyreparken. De fargerike giftslangene lanseslange og klapperslange er blant de nye dyrene.

 

– Giftslangene ble beslaglagt da de ble forsøkt innført til Norge, og vi ble spurt om å overta dem i Dyreparken. Dette er ikke arter det er tillatt å holde som privatperson i Norge. Slangene er utrolig flotte og fascinerende, og vi vil gjerne vise dem frem til gjestene i Dyreparken, sier biolog Helene Axelsen.

Se slangene

Giftslangene har vært i karantene før de flyttet inn i de nye lokalene. Gjestene kan nå se slangene gjennom glass. I Terrariet kan man også møte mange mindre dyr som sommerfugler, bladskjærermaur, pinnedyr, gresshopper, edderkopper, skorpioner og tusenbein.

– Det er utrolig gøy at vi kan vise frem så mange ulike insekter og andre små dyr. Gjestene kan blant annet følge sommerfuglenes forvandling fra puppe til sommerfugl, og se bladskjærermaur høste blader som bæres med til maurtua for å dyrke sopp, forteller biologen.

Terrariet hadde offisiell åpning torsdag 22. juni klokken 11.00. Bygget kostet ca. 7 millioner kroner å revitalisere. Terrariet er også tilpasset Dyreparkens satsing på undervisning.

Bygget er plassert i Afrika-området, like ved gepardene.

Tigerungene fikk helsesjekk

Tigerungene, som ble født uventet i Dyreparken søndag 14. mai, har vært gjennom en helsesjekk. Ungene er nøyaktig 12 dager gamle, og veier 2,5 kg (hunnen) og 2,45 kilo (hannen). I disse dager vil ungene åpne øynene.

– Ungene ser sunne og friske ut bortsett fra skaden i den ene poten til hannen, sier biolog Helene Axelsen.

Skadet

Første levedøgn for den ene ungen fikk en brå start. Hannen fikk en skade på det ene benet som veterinær Rolf-Arne Ølberg mistenker kommer fra et annet dyr. Ungen fikk behandling straks skaden ble oppdaget, og tilstanden er fremdeles stabil.

– Såret hans gror normalt, men det vil bruke litt tid før det er helt lukket. Vi behandler hannen jevnlig, og er ganske sikre på at såret kommer til å gro helt fint, forteller veterinær Rolf-Arne Ølberg.

Får stell

Begge ungene er sammen med mor Boonya i et skjermet område slik at de får roen de trenger. Gjestene vil kunne se tigerungene etter hvert. Ungene ble født i tigrenes uteområde i Dyreparken søndag 14. mai til både gjesters og ansattes store overraskelse. Det er hunntigeren Boonya og hanntigeren Amur som er foreldre til ungene.

– Dette var ikke planlagt i bevaringsprogrammet at Boonya og Amur skulle få flere unger, men fødselen var likevel en hyggelig overraskelse. Nå har mor Boonya ungene inne hvor de får ro. Begge ungene drikker godt, og det ser ut til at de har det bra, sa biolog Helene Axelsen like etter hendelsen.

Amurtigrene i Dyreparken er del av et europeisk bevaringsprogram. Det er bevaringsprogrammet som avgjør hvilke tigre som skal få unger basert på hvem som passer best sammen genetisk. Målet er å ha en sunn bestand av tigre i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden. Boonya fikk også unger med hanntigeren Amur i 2021. Den gangen kom det hele fem unger, hvorav to døde kort tid etter fødselen. De tre gjenlevende er nå blitt store, og skal snart flytte videre til andre dyreparker som del av bevaringsprogrammet.

Tidligere har Boonya fått et ungekull på fire med hanntigeren Ulysses. Dette skjedde i 2015. Boonya er med andre ord erfaren, og har vist seg som en god mor. Alle ungene fra det første kullet har flyttet videre til andre dyreparker.

 

Back To Top