fbpx
skip to Main Content

Mekkehimmel for nerdene

MOSBY: Skaperhuset Sør må være et paradis for den teknologi-interesserte. Medlemsorganisasjonen har et rikholdig utstyrt verksted hvor man kan bygge nesten hva det skal være. Det er et populært tilbud som gir læring og mestringsfølelse til både barn og voksne. Nå håper de på mer støtte.

 

– Det er en veldig flott sammensetning av mennesker, forteller Kevin Watson om medlemsmassen i Skaperhuset Sør – et lavterskeltilbud for barn og voksne som har interesse for teknologi og mekking.

Ville skape et miljø

Skaperhuset Sør er en frivillig medlemsorganisasjon som holder til i en nedlagt barnehage på Mosby. Det hele startet med at Kevin Watson ville bygge en 3D-printer og visste om en nabo, Frank Dåsland, som kanskje kunne hjelpe.

– Jeg kjente ham egentlig ikke, men fulgte ham på Facebook og så at han hadde samme hobby. Jeg ringte på hos ham og han ville være med på å skape et miljø som kunne inspirere andre til kreativitet. Jeg rasket sammen noe verktøy fra garasjen og så startet vi opp i speiderhuset på Høietun i 2019. Da vi vokste ut derfra, tok vi over Høietun barnehage. Offisiell oppstart var 28. mai 2021. Vi overlevde tross koronarestriksjoner.

 

PRODUKTER: På bordet står ting de har laget på verkstedet. Bakerst er en tegnerobot de har laget av en gammel oppvaskmaskin.

Tar imot skoleklasser

Foruten å arrangere juleverksted for flyktninger, samarbeider Skaperhuset Sør med skoleklasser i ny og ne, hvor elever kan få komme og lage ting.
– Det begynner med teknisk Lego, og så avanserer vi etter hvert.

På bakken står ei lampe som er laget av en gammel kasserolle og et mikrofonstativ.
– Dekselet er havplast vi har smeltet om. Det er bare lysdioden inni lampa som er ny.

FREST: På dette bordet ligger ulike produkter de har frest.

Fokus på gjenbruk

Grunnleggeren viser stolt frem en maskin som kverner gamle plastflasker og støper nye bruksting av plastbitene.
– Når vi for eksempel viser barna at vi kan lage en linjal av en sjampoflaske, lærer de at avfall har en verdi. Dette er med på å skape en positiv holdningsendring slik at terskelen for å bare kaste ting er mye høyere, forteller Kevin, mens kollegaen Frank sublimerer (trykker, red. anm.) motiver på en kopp for en gjest.

– Vi kan ta et bilde av deg og legge det som et permanent merke på koppen for deg.

Videre viser han frem andre ting de har frest frem tekst og bilder i, med en CNC.
– CNC er en datastyrt freser. Det er nesten som en boremaskin som freser ut ting.

PRINTET EN PRINTER: I forgrunnen står en 3D-printer de har laget selv. Delene printet de med en annen 3D-printer. På bakken står en lampe som er laget av havplast, et mikrofonstativ og en gammel kasserolle.

Gjør ting de ikke kan

Selv har han laget en duppedings på verkstedet som gikk i stykker da miksmasteren hjemme på kjøkkenet sluttet å virke, og sparte dermed flere hundre kroner. Likevel hevder han at han ikke kan noe.
– I Skaperhuset Sør gjør vi ting vi ikke kan. Selv har jeg bakgrunn som overstyrmann på båt. Jeg har litt teknisk kunnskap, men hovedsakelig er det interessen for det kreative som driver oss. Vi er ikke utdanna teknikere. Vi har bare drevet på med dette veldig lenge og elsker å dele det vi kan. Mye av det vi holder på med ser avansert ut, men er ikke komplisert.

Tegnerobot

På bordet står en flip-over med en robot-penn som tegner noe som ser ut som en gravemaskin på papiret. Bak tavlen er det en maskin som styrer pennen, og maskinen er laget av komponenter fra en kassert oppvaskmaskin.

Verkstedet er et paradis for dem som er interessert i teknologi og mekanikk.
– Vi har opp til tjue 3D-printere, to CNC-maskiner, foliekuttere, sprøyteformingsutstyr, sublimeringsutstyr, fire lasere som kutter treverk og graverer i metall, og veldig mye annet rart. Det er umulig å ramse opp alt, men vi ønsker at det skal være tilgjengelig for hvermannsen.

Utfordringen er at både Frank og Kevin har dagjobber, begge to.
– Dermed er det mest på kveldstid vi har åpent. Når vi tar imot folk som har utfordringer, som for eksempel med rus, må vi ha litt hjelp og dermed holde åpent på dagtid.

Åpen for alle

Medlemsbasen betaler medlemskontingent, men Skaperhuset Sør er rause med å hjelpe folk.
– Kommer du til oss og ikke har penger, kommer du inn likevel. Da prøver vi å skaffe penger på annet vis.

Gjengen er ressurssterke i form av kunnskap, og det de ikke har av maskiner, lager de gjerne selv. Med sin første 3D-printer kunne de bygge flere 3D-printere, og annet utstyr. For å kapre flere medlemmer, har de stand under Frivillighetens dag utenfor hovedbiblioteket.

– Økonomien er den største utfordringen. Vi har brukt egne penger på utstyr. Vi har også utgifter på husleie, vedlikehold og strøm, mens andre organisasjoner får låne eller leie nesten gratis lokaler av kommunen. Vi faller mellom to stoler fordi vi driver ikke med idrett eller noe religiøst. Kampen for tilværelsen er reell.

Kamp for tilværelsen

For å få det til å gå rundt gjør gjengen oppdrag for næringslivet ved å løse tekniske utfordringer for dem.
– Det er jo ikke det vi har lyst til å bruke energien på, men når vi må betale kommunen 150 000kr pr år i leie, må slike kommersielle oppdrag til. Det er mye forskjellsbehandling, som vi synes er trist. Vi har flere hundre medlemmer, hvorav cirka hundre er aktive, og to tusen besøkende pr år.

Back To Top