En ny sterk roman av Hanne Hellvik
Hanne Hellvik lanserer 5. desember boken «Elefanter dør alene» på Tangvall bibliotek, den sterke historien om de mange gatebarn i Bolivia, om deres tøffe og harde liv, men også om deres håp og drømmer.
Hanne Hellvik arbeidet for åtte år siden for stiftelsen Yo voy a Ti i Cochabamba i Bolivia – et viktig og nødvendig arbeid for å gi et tilbud til noen av de i alt 800.000 barna som er hjemløse i Bolivia.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi arbeidet tett på dem. Yo voy a Ti driver et variert humanitært arbeid, blant annet med en oppsøkende mobil skole for å nå gatebarna i byen slik at de kunne få en viss skolegang. Barna som bor på gata går ikke på skolen, så derfor tok stiftelsen med skolen til dem – derav navnet på stiftelsen som betyr «Jeg kommer til deg», forklarer Hanne Hellvik som i tre år var direktør for stiftelsen.
Mange sterke møter
Det ble mange sterke møter med barna som lever under en utrolig tøff virkelighet. De blir diskriminert, hundset med, spyttet på og lever i dyp fattigdom.
De fleste av dem som bor på gaten kommer fra hjem preget av vold og alkoholisme. I stedet for å leve under en slik virkelighet, flytter barna på gaten, da dette anses for et bedre liv enn det de hadde hjemme!
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi møtte barn som til tross for at de lever sitt liv på gaten var omsorgsfulle og snille, de er rett og slett skjønne barn som deler det de har med hverandre, forteller Hellvik.
I 2021 skrev hun boken «Tilgi dem ikke», etter også der å ha arbeidet for en veldedig organisasjon, og presenterte fortellingen om 14 gamle Bisi fra Nigeria som opplevde at hele hennes familie ble drept i en landsbymassakre, om hennes håp og drømmer. Boken gav et dypt og ekte innsyn i nigeriansk kultur og samfunn hvor kristne og muslimer lever i dyp frykt for hverandre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Har holdt på i fem år
Hun bestemte seg tidlig for å fortelle en liknende historie for å beskrive virkeligheten som gatebarna i Bolivia lever under.
– Jeg har holdt på med boken i fem år.
I boken «Elefanter dør ikke alene» forteller hun historien om gatebarna sett gjennom øynene til romanfiguren Valeria, for å sette fokus på gatebarnas liv, deres bakgrunn, håp og drømmer om et annet liv et annet sted. Hanne Hellvik skriver i boken om det harde, tøffe livet som gatebarna lever, og hvor det er nødvendig å skulle løfte deres historie opp og frem og gjøre situasjonen kjent.
Kontrastene i Bolivia er store.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Samtidig som landet har 800.000 gatebarn, er Bolivia et fantastisk land, med en fantastisk kultur, sier Hellvik.
Arbeider også i FN-sambandet
Ved å gjøre historien om gatebarna levende gjennom denne romanen, håper hun vi både kan få øynene opp for hvor godt vi til sammenligning har det her i Norge, og ikke minst at boken kan bidra til at mennesker her hjemme kan bli klar over situasjonen og kanskje gjøre sitt for å bidra til at flere gatebarn får andre og bedre muligheter til et nytt liv, borte fra gaten.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Her hjemme har Hanne Hellvik arbeidet som journalist, og i dag har en 50 prosents stilling i FN-sambandet i Kristiansand, hvor hun reiser rundt på skoler og i andre fora med foredrag og annen opplysningsvirksomhet.
Som med boken «Tilgi dem ikke» satser hun også med «Elefanter dør alene», å kunne reise rundt på skoler, biblioteker, lesegrupper og andre fora for å holde foredrag både om boken og situasjonen til gatebarna i Bolivia.
Formidler på en dyp og ekte måte
Hanne Hellvik har markert seg som en forfatter som på en dyp og ekte måte formidler tøffe og rørende historier som både kan informere og utfordre leserne.
Og berørte lesere er det mange av, som en av dem skriver på Hanne Hellviks egen Facebook-side:
«Jeg har nettopp lest romanen «Tilgi dem ikke» av Hanne Hellvik. Den fanget meg fra første side, og jeg måtte fortsette å lese ved første anledning dagen etter. Jeg stoppet ikke før jeg var på siste side. Det er en nær og personlig roman som viser tydelig hvordan det kan oppleves å være den som overlever en massakre. Konflikter mellom folkegrupper er ødeleggende for alle. Hjertevarme finnes uventede steder. Anbefales alle.»