fbpx
skip to Main Content

Her skal 500 elever få oppleve en helt ny skolehverdag

Når klokken ringer inn til skolestart i 2024 får barna på Wilds Minne skole et splitter nytt bygg å boltre seg i på Lund.

 

Prosjektet som er stort i målestokk på Sørlandet, er et samarbeid mellom Kristiansand kommune og totalentreprenøren Veidekke Entreprenør AS. Ikke bare får de 500 elevene og rundt 60 ansatte et topp moderne skolebygg, de kan også glede seg til å boltre seg i en helt ny flerbrukshall. I tillegg til dette vil deler av Marviksveien få seg en oppgradering, det vil bli næringslokaler på bakkeplan og hele Lund vil kunne nyte godt av en stor nærmiljøpark på hele 16 mål.

ROBOT: Veidekke Entreprenør AS jobber med et pilotprosjekt sammen med HP Site Print hvor en robot går rundt tegner opp linjer som gjør byggeprosessen enklere. Foto: Johan Selmar

Godt samarbeid

Når kontrakten om byggingen av prosjektet ble underskrevet i juni 2022 var Veidekke allerede godt i gang med rivningen av den eksisterende bygningsmassen.

– Konkurransen som gikk ut fra Kristiansand kommune var en samspillsavtale. Kommunen hadde en tomt og et behov, og sammen med rådgivere, arkitekter og resten av gruppen som skal bruke og drifte bygningene, har vi utarbeidet prosjektet. På denne måten har vi sikret budsjettene og det har vært et svært lavt konfliktnivå når alle har vært involvert hele veien, forteller prosjektleder hos Veidekke, Tor Harald Ihme.

Park for hele området

Ihme forteller at denne måten å jobbe sammen på, blir mer og mer vanlig innenfor store, offentlige prosjekter. Totalentreprenøren er storfornøyd med samarbeidet og fremgangen så langt.

– Det har vært en god prosess og en fin måte å jobbe sammen på. Vi jobber sammen om hele prosjektet og er helt samstemte på hva og hvorfor det skal bygges. Vi ligger godt an etter planen og er der vi skal være slik at skolen kan tas i bruk til skolestart høsten 2024, sier han.

Den samlede bygningsmassen i Marviksveien vil bestå av splitter nye bygg på cirka 10.000 kvadratmeter og en stor skolegård som hele området kan nyte godt av. Ved hjelp av solcellepaneler på taket vil både skolen og flerbrukshallen være selvforsynte med elektrisitet. Prosjektlederen forteller at det også vil bli lagt en overvannsledning fra Marvikskrysset og helt ned til sjøen.

– Marviksveien vil bli oppgradert med blant annet fortau for å sikre en trygg ankomst til skolen. Skolegården vil bli en nærmiljøpark som på ettermiddager og i helger kan bli brukt av hele nærmiljøet som en samlingsarena. Her vil det bli alt fra sittegrupper til flere forskjellige lekeområder og en ny basketballbane, forteller han.

GOD HJELPER: Veidekke Entreprenør AS bruker en robothund som går rundt og tar bilder for å kvalitetssikre byggeprosessen. Foto: Johan

Robothund

Wilds Minne skole vil bli Agders største bygg i massivtre. Med unntak av første etasje i flerbrukshallen som blir bygget i betong, er hele bæresystemet i tre. Skolen vil få status som passivhus, og Ihme forteller at prosjektet har høye klima- og miljøambisjoner.
– Selve byggeplassen er fossilfri og dette løser vi ved å utelukkende bruke elektrisk og biodrivstoff inne på anlegget, forteller han.

Anleggsleder Johan Selmar beskriver prosjektet som relativt stort sett i målestokk på Sørlandet, men at det er perfekt for å både teste og drive på med innovasjon.

– Vi har tatt i bruk en del verktøy som automatiserer byggeprosessen, blant annet en robothund som går rundt og tar bilder. På denne måten kan vi sammenligne og følge med på prosessen og dobbeltsjekke at vi har fått med oss alt. I tillegg holder vi på med et pilotprosjekt sammen med HP Site Print hvor en liten robot går rundt og både måler og tegner opp hvor for eksempel dører og vegger skal være. Dette er fjerde prosjektet vi har testet dette i og det er ny teknologi hvor vi både prøver og feiler, men det er mye utvikling på området og vi er veldig fornøyde så langt, forteller han.

Sokkeskole

Skolen vil bli bygget som en såkalt sokkeskole med desentraliserte innganger, hvor vært trinn har sin egen inngang med sine egne garderober. Dette vil gjøre skolen effektivisert ved tanke på areal og Ihme forteller at dette også er en ganske arealeffektiviserende måte å tenke skole på.

– I klasserommene vil det ikke lenger være pulter på rekke og rad, slik som i et tradisjonelt klasserom. Målet er å bruke alternative møbler og ha mer topografi i klasserommene. Dette har vært testet ut med stor suksess på andre skoler og har vist seg å være nyttig for både læring og trivsel blant elevene, sier han.

– Prosjektet går etter planen og vi gleder oss til å overlevere bygget til både elever og lærere, avslutter han.

FORNØYDE. Nedenfra og opp: Prosjekteringsleder Maria Nordheim, prosjektleder Tor Harald Ihme og anleggsleder Johan Selmer er storfornøyde med fremgangen så langt. Foto: Aina Ludvigsen
Back To Top