fbpx
skip to Main Content
På Sangvik gård i Søgne trener Øystein Tjomsland frem noen av travsportens beste kaldblodshester. Nå har amerikanerne fått øynene opp for den suksessrike 52-åringen. Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com.

Øystein Tjomslands treningseldorado setter Søgne på verdenskartet

På Sangvik gård i Søgne trener Øystein Tjomsland frem noen av travsportens beste kaldblodshester. Nå har amerikanerne fått øynene opp for den suksessrike 52-åringen.

Av Richard Ekhaugen

Øystein Tjomslands fremganger som travtrener legges merke til langt utenfor travsportens egne grenser. Etter et rekordår i 2023 med over 22 millioner kroner innkjørt i premiepenger, har interessen begynt å melde seg også fra andre siden av Atlanteren.
– Det vi gjør legges merke til, og denne uken har jeg fått henvendelser fra amerikanere som ønsker å være med på andelshest hos Team Tjomsland, innleder 52-åringen fra Søgne.

Skal bli et mønsteranlegg

Og nettopp tilknytningen til Søgne er viktig for Tjomsland. På hjemgården Sangvik har han bygget opp sitt eget treningseldorado, med stort fokus på underlag som er skånsomt for hestene å trene på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Drømmen er at når alt er ferdigbygd at dette skal være et mønsteranlegg for alle som driver med hest, uansett gren, forteller Øystein Tjomsland om gården på Sangvik i Søgne hvor han samarbeider med det lokale næringslivet.

– Drømmen er at når alt er ferdigbygd, skal dette være et mønsteranlegg for alle som driver med hest, uansett gren, understreker Tjomsland, før han trekker frem viktigheten av det lokale samarbeidet for å realisere drømmeprosjektet.

Samarbeid med lokalt næringsliv

– Treningsbanene på Sangvik holder etter mitt hode verdensklasse. For å bygge og vedlikeholde disse banene har vi med oss den lokale entreprenøren Per Try, hvor min bror Roger har en viktig rolle, forklarer 52-åringen.
Ambisiøse Øystein Tjomsland har flere spennende planer på gang med lokale bedrifter.

Grude Enok tok sin tredje seier i livets femte start. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

– Vi ønsker å samarbeide tett med næringslivet i Søgne for å dra folk til bygda og sette Søgne på kartet. Jeg opplever at flere og flere ønsker å komme på besøk for å se på treningsanlegget, forteller sukesstreneren.

Hestene settes først

På Sangvik gård har nå Tjomsland en sandbane som er én meter dyp, som er bygd opp for å gi hestene optimalt feste. En rettbane, det Tjomsland omtaler som speedbanen, gir også hestene den fartstreningen de trenger for å være optimalt skikket for å gå travløp.
– Grunnvannet står høyt på Sangvik-jordet, det gir en enorm svikt i underlaget og er skånsomt for hestebeina, forklarer Tjomsland, og legger til.
– Mange tilrettelegger sine treningsanlegg for personene som jobber der, og putter inn dyrene etter det. Vi tilrettelegger for hestene først.

Tre stallseire på hjemmebane

Som nærmest for å understreke innholdet i denne artikkelen, vant tre av gårdens hester løp på Sørlandets Travpark torsdag kveld. Nordsjø Balder, Grude Enok og Troll Sterk Odin viste samtlige at treningen i Søgne gir resultater.
– Han blir mer og mer lik sin bror, fastslo Tjomsland etter at fem år gamle Nordsjø Balder etter et blytungt løpsopplegg slugget seg inn til seier, hingstens sjette på 12 forsøk så langt i karrieren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nordsjø Balder seiret etter et blytungt løpsopplegg slugget seg inn til førsteplassen, hingstens sjette på 12 forsøk så langt i karrieren. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

I en ny type sulky, en såkalt amerikanervogn, viste lillebroren til dobbeltmillionæren Nordsjø Odin seg fra sin beste side og avslørte kapasitet som fikk suksesstreneren fra Søgne til å dra frem sammenligninger med storebroren, som i 2019 vant både norsk og svensk Derby.

En amerikanervogn er en sulkytype hvor kuskesetet sitter langt bak akslingen på vogna, noe som gir et lavt tyngdepunkt og er med på å hjelpe hesten til å springe friere. Hjulene har også keramiske nav som gjør at de triller veldig lett.

Jevngamle Grude Enok tok sin tredje seier i livets femte start, før Troll Sterk Odin var tilbake på vinnersporet i sin tredje start etter langt skadeavbrekk.

Bildetekster:

Øystein Tjomsland: På hjemgården Sangvik har Øystein Tjomsland bygget opp sitt eget treningseldorado, med stort fokus på underlag som er skånsomt for hestene å trene på. Nå vekker sørlendingens fremganger også oppsikt også på andre siden av Atlanteren.

Bilde fra gården: –

 

Tilbake til forsiden…

Back To Top