fbpx
skip to Main Content

Bandet som kjemper for trosfrihet

– Vi vet at motstand kan føre til fundamentalisme

KRISTIANSAND: «Vekkelsen» er navnet på en bevegelse med utspring i et band som startet som en hyllest til Aage Samuelsen. Den 15. mars opptrer de på Kick.

 

INKLUDERENDE: Bandet Vekkelsen ønsker et mer inkluderende og tolerant samfunn. Fra venstre: Filip Ring, Erlend Evensen og Torgeir Vidvei Riise. Foto: privat

Bandet vekkelsen ble til som en hyllest til predikanten Aage Samuelsen, som skrev en rekke salmer og samlet folk gjennom musikk. Bandet ble startet av Einar Stenseng og Filip Ring.
– Først spilte vi sanger av ham, men etter hvert begynte vi å lage egne låter.

Det var Marthe Wulff som ga gruppa navnet Vekkelsen.
– Det var et politisk parti som het De Kristne på den tida. Vi syntes det var passe frekt å for et politisk parti å antyde at de var de sanne kristne. Vi ønsket ikke å være noe dårligere, og i den forbindelse foreslo Marthe, som var sammen med Einar på den tida, at vi skulle kalle oss Vekkelsen, mimrer Filip Ring.

Den selvtitulerte debutplata var evangelisk, ifølge Filip, men på oppfølgeren, Nye Vekkelsen, åpnet de for mer sekulære sanger.
– Vi sang ikke bare om religiøse saker. Vi fridde på en måte litt til kapitalkreftene og sang om Kardemomme by og litt forskjellig, ler han.

Spiller nakne

På tredjeplata, Skeive Vekkelsen, appellerer de til LGBTQ-bevegelsen. Nå for tida, er det Nakne Vekkelsen som er konseptet.
– Det kan godt hende det blir plate av det også.

Bandet regner nemlig med å opptre helt eller delvis naken under deres neste konsert, på Kick den 15. mars, som oppvarmere for bandet Witch Club Satan, et okkult, feministisk svartmetallband som startet som et teaterprosjekt.
– De er kvinner som spiller hard musikk, mens vi er menn som spiller myk musikk. Det blir en fin kontrast, lover Ring.

– Et fellestrekk vi har med dem, er vel at vi er konfronterende og sier ting rett ut, mener Filips bandkollega, Terje Pettersen. Vekkelsen mener Gud har plass til alle.

Han tror ikke at Vekkelsen blir de eneste nakne på konserten.
– Det er viktig å føle seg fri som menneske og ikke føle seg holdt tilbake av tøy. Det ligger jo mye fordommer i klær. Møter du noen på gata, gjør man seg oppfatninger av personen basert på hvordan de kler seg.

Nakenheten henspiller på Paradis og Edens hage.
– Adam og Eva var nakne, men de dekket jo seg til nedentil. Publikum må gjerne også være nakne, eller tildekket slik de ønsker, skyter Filip inn.

Mer enn musikk

På bandøvelsene, repeterer de ikke bare sangene, men driver med fysisk utfoldelse.
– Det er jo viktig å holde seg i form. Vi driver også med yoga, dans og trening på øvingslokalet.

De er tydelige på at dette ikke er satire eller at de håner religiøse. Både Filip og Terje vokste opp i kristne miljøer og har beholdt noe av barnetroen.
– Jeg vokste jo opp i et miljø hvor det gjerne var viktigere å bevise overfor Gud at man var i stand til å utføre gode handlinger, enn å være god mot andre mennesker uavhengig av Gud. Da glemmer man jo kjærligheten til andre mennesker, forklarer Pettersen.

– Det kan virke opprørsk og pønkete, det vi driver med, og noen kan sikkert oppfatte det som blasfemi, men vi peker ikke nese eller driver med splid. Hovedbudskapet vårt handler om kjærlighet og forståelse. Vi savner noe av det fellesskapet som eksisterte før, fremholder Pettersen.

– Det jo litt humor i tekstene våre, men mest alvor. Trosfrihet er viktig for oss, og mer aksept blant folk som har ulik tro. Vi vil ikke at enkelte skal få store fordeler, basert på hva de tror på, eller at noen skal forfølges på bakgrunn av sin tro, understreker Filip.

Intet opprørsprosjekt

De er ikke et kristent band, for alle medlemmene er ikke kristne, men Vekkelsen er mer en bevegelse enn et band i tradisjonell forstand, hvilket medlemmene synes er helt greit.
– Dette er ikke noe opprørsprosjekt. Det startet jo som en hyllest til en kultur som var i ferd med å forsvinne. Det finnes kristne band, og så finnes det band som er imot alt av kristne verdier. Vi holder bare fast på det som var positivt med søndagsskolen, slik som nestekjærlighet, fortsetter Ring.

Hjelper folk

På konserter opplever de at publikum tør å åpne opp og snakke om både gode og dårlige minner fra ulike trossamfunn.
– Hvor ofte skjer det på pub? De har gjerne blitt diktert av en lærer eller andre hvordan de skal tro, og blitt fortalt at alt annet er djevelens verk. Vi vet jo at motstand kan føre til fundamentalisme. Når vi opptrer, føler de lettelse over at de kan snakke om slikt.

Back To Top