fbpx
skip to Main Content

– De er førstelinjetjenesten i det grønne skiftet

Marte Ulltveit-Moe ønsker at vi blir flinkere til å bruke reparatørene i stedet for å kaste ting når dem går i stykker. Derfor har hun nå skrevet boka «Kan det fikses?»

 

– Nå er det syv år siden vi begynte å registrere reparatørbedrifter her i Kristiansand, og det har vært veldig inspirerende å bli kjent med så mange flotte, grønne og viktige bedrifter. Jeg kaller dem førstelinjetjenesten i det grønne skiftet, forteller Marte Ulltveit-Moe.

Lagde lister

Miljøpartiet De Grønne begynte med å lage en plakat som fortalte folk hvor de kunne finne verksteder og butikker som kunne reparere tingene deres.
– Vi har gjort det tre ganger, for de går jo ut på dato. Lokallaget til Framtiden i våre hender har lagt dem i Google Maps. Dette har vi gjort fordi det er ofte snakk om småbedrifter som ikke har noe markedsføringsbudsjett eller klimaregnskap, forteller Marte, som er kommunepolitiker for MDG.

Ga ut bok nylig

Nå har hun skrevet bok om hvordan vi kan bli flinkere å holde ting ved like, og hvorfor det er så viktig.
– Jeg er ikke så god på å reparere ting, men jeg er god til å snakke, og kan gjøre min del gjennom å gi ut bok.

Siden hun var liten, har hun vært vandt med å gå til verkstedet med sykkelen sin.
– Alle er enige om at vi sløser for mye og kan gjøre mer for å bli et reparatørsamfunn, men det er mye som må forbedres. Heldigvis starter vi ikke på bånn. Vi har en kompetanse å bygge på. Vi kan begynne å lytte til sydama og sykkelreparatøren, og de andre som driver med dette hver dag.

Hun hevder selv at hun har blitt flinkere å pusse sko og skifte glidelåser siden hun startet med prosjektet.
– Som jeg skriver i boka, vil vi alltid ha behov for både proffe og amatører, fordi det vil alltid være uforholdsmessig dyrt å betale noen for å sy på en knapp. De proffe må få skikkelig timelønn for jobben, fordi de sitter på uvurderlig kunnskap.

Momsen må bort

Listen over organisasjoner og individer som har sendt brev til regjeringen og bedt dem om å fjerne merverdiavgiften på reparasjoner, begynner å bli ganske lang.
– Det er ikke bare Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender. Det inkluderer også Bergen Næringsråd og Hennes & Mauritz, blant andre. Det er mange bedrifter som lever av å selge oss ting som ser at det er urimelig dyrt å bruke profesjonelle reparatører.

Boka «Kan det fikses? – Hvordan Norge kan bli et reparatørsamfunn» er nå tilgjengelig gjennom bokhandlere over hele landet.
Det jobbes også med en reparatørliste for hele landet.
– Naturvernforbundet har en liste på tavarepadetduhar.no. Der finnes en liste, men den er ikke komplett da arbeidet med den er underfinansiert.

Skryter av lokale foregangsbedrifter

Marte fremhever Utleieprodukter på Rige som en foregangsbedrift som er flinke til å ta ansvar og som motiverer folk til å ta mer bærekraftige valg.
– De har 40 års erfaring med å leie ut maskiner og utstyr. Dermed vet jo de hvordan ting skal smøres og vedlikeholdes. Det bidrar til at ting for lengre levetid. For prisen av ei god hekkesaks, kan du leie den i 14 år, men den du leier vil alltid være nysmurt og nyslipt. Det er en ganske bra deal. Det er dette som er fremtiden.

Hun mener enkelte ting kan være smartere å leie enn å eie.
– Tenk at alt du eier skal vedlikeholdes slik at det ikke ruster og taper seg. Du skal ha plass til alt og huske hvor du har ting. Derfor er det lurt å leie enkelte saker.

Nasjonalt forbilde

Sykkelguttane fikk nasjonal oppmerksomhet da de var de første til å selge nye sykler med livstidsservice inkludert. Har du kjøpt en sykkel av dem, kan du komme og få en gratis service én gang pr år. Dermed tar de ansvar for varene også etter de er solgt.

– Etter vi startet med dette, begynte alle våre konkurrenter å tilby samme avtale. Vi er veldig stolte av at vi bidrar til at færre sykler blir kastet, men fremdeles er det mange kunder som ikke benytter seg av muligheten, forteller Sali Rama, som er en av «sykkelguttane».

Det finnes råd

For dem som verken har penger eller kunnskap, finnes det også råd.
– I dag finnes det videoer på nettet slik at du kan lære deg selv å fikse ting, for eksempel www.ifixit.com. På biblioteket har de bøker, for eksempel «Fiks ferdig» som er skrevet av Marie Årsland Bruce fra Kristiansand. Hos Husflidslaget kan du også få hjelp og veiledning til å reparere plagg mot en beskjeden sum.

Nå håper Marte at det blir forbudt å selge billige saker som er satt sammen slik at de er umulig å reparere.
– Det er ikke bra for verken kunder eller miljøet. Det er en fattigdomsfelle fordi folk blir tvunget til å kjøpe dårlige varer som ikke kan fikses. Dermed må de stadig kjøpe nytt. Det er urettferdig mot dem som har dårligst råd. Dette er noe som jobbes med å endre.

Back To Top