fbpx
skip to Main Content

Interessen skjøt i været på grunn av Netflix

KVADRATUREN: Under pandemien vokste interessen for sjakk. Denne interessen ble ytterligere styrket blant yngre mennesker da den populære serien The Queen´s Gambit kom på Netflix. Også i Kristiansand.

 

INTET HINDER: Aldersforskjell er intet hinder. Spillemotstanderne kan ha opptil 60 år i aldersforskjell.

Tidsskriftet The Business Insider har funnet ut at interessen for sjakk skjøt i været da den populære Netflix-serien The Queen´s Gambit ble vist. Dramaserien omhandler en barnehjemspike som blir en internasjonal proffspiller. Også i Kristiansand har denne serien hatt en effekt. Kristiansand sjakklubb på Samsen er ett av de stedene hvor folk kommer sammen for å spille.
– For fire år siden fantes ikke kvinnelige sjakkspillere i klubben. Nå arrangeres det både nybegynnerkurs og regelmessige treninger for kvinner, forteller nettsideansvarlig i klubben, Gunnar Andersen.

Kreativt

Andersen har selv spilt siden han var liten. Det er, ifølge ham, forskjellige grunner til at folk spiller.
– Mange synes det er gøy og liker gjerne den mentale utfordringen. Det er også en spenning ved hvert parti siden alle partier utfolder seg annerledes. Sjakk gir også svært mange muligheter til å utfolde seg kreativt.

Å møte opp på selve sjakklubben innebærer en annen fordel også, som at du møter folk med like interesser.
– Folka her er veldig kjekke å snakke med, og stort sett er det veldig god stemning. Av og til deltar folk med mye konkurranseinstinkt også. Da kan det bli litt intenst.

POPULÆRT: Sjakk er blitt populært igjen, spesielt blant yngre folk som har sett The Queen´s Gambit.

Ingen riktig måte å spille

Andersen fortsetter med å fortelle om noe som fascinerer ham med sjakk:
– Det finnes ikke en riktig måte å spille. Man kan spille på ulike måter og utnytte ulike prinsipper. Ofte strider disse prinsippene mot hverandre. Da må man rett og slett se hva som er den beste fortsettelsen.

Variasjon blant spillerne

Aldersforskjeller er intet hinder. Spillemotstandere kan godt ha over 60 år i aldersforskjell. På klubben er det dessuten god variasjon i spillerstyrke. For eksempel er det noen som er på nybegynnernivå, og har relativt lav rangering, men du har også to stykker fra Kristiansand, Geir S. T. Østmoe og Bjarte Leer-Helgesen, som begge har oppnådd tittelen internasjonal mester. Disse to er ikke så ofte innom klubben, men deltar tidvis i sjakkopplæring.

Geir S. T. Østmoe (38) forteller at han har spilt sjakk fra han var i 10 års alder.
– Interessen startet med at jeg kom over en bok om sjakk, på biblioteket, men det spørs om interessen hadde holdt seg dersom ikke jeg hadde hatt en klubb å spille i, hvor jeg kunne møte andre med samme interesse.

VETERAN: – Sjakk er spennende fordi alle partier utfolder seg forskjellig, ifølge Gunnar Andersen.

Sosialt

En av de mer regelmessige spillerne på klubben, er Espen Navjord. Han har vært med i klubben i noen få måneder, og har begynt å like seg.
– Det er jo noe av det som gjør de fleste hobbyer gøy, nettopp dette med samhandling med folk. Jeg synes også det er lettere å lære av folk jeg snakker med, heller enn å lære av å lese på en skjerm.

Variert spill

Sjakklubben ble etablert i 1941. Her arrangeres sjakktrening hver mandag for alle som vil. Dette inkluderer folk som ikke er betalende medlemmer. I tillegg er det flere turneringer årlig. Under treningene varierer det hva som spilles, altså hvor lenge spillerne spiller. Dette kan være alt fra tre minutters lynsjakk med to sekunders tilleggstid per trekk, til hurtigsjakk med 10 minutters partier og fem sekunders tilleggstid per trekk.

Kristiansand sjakklubb gir ut premier til de tre beste i tre forskjellige rangeringsnivåer.

Spareskillingsbanken har også gitt Kristiansand sjakklubb fem trykksensitive sjakkbrett i gave, slik at de kan vises på skjermen og hvor det nærmeste sjakkbrettet illustreres på skjermen i sanntid.

Back To Top